Над 10 000 участниците в 30-то юбилейно издание на Сурва 2024

Над 10 000 участниците в 30-то юбилейно издание на Сурва 2024

Огромен брой участници и гости ще посрещне Перник за 30-тото, юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва 2024, който ще се проведе от 26-ти до 28-ми януари. Над 10 хиляди ще бъдат участниците от цялата страна тази година. 20 групи от чужбина пък се очаква да пристигнат в нашия град, но тяхното участие е извън конкурсната програма.

Фестивалът не е само събитие за участниците, но и за многобройните зрители, които се събират в Перник и цялата страна.

Сурва в Перник е фаворитът в зимната програма на туроператорските фирми от цялата страна, които предлагат еднодневни екскурзии. Цената на офертите зависи от отстоянието на населеното място, от което ще тръгнат туристите. Те идват, за да споделят магията на играта, да видят и се запознаят с разнообразните маски и костюми и да се потопят в атмосферата на фестивала. Освен дефилетата на групите, гостите ще могат да посетят Подземния минен музей, Регионалния исторически музей, Минната дирекция и крепостта Кракра, които са включени в офертите на туроператорите. Някои от тях предлагат и посещения до Гигинския манастир.

Запазвайки българските обичаи и традиции, хиляди участници от цяла България ще се съберат в Перник, за да си пожелаят здраве, късмет и веселие. Публиката пък ще се наслади на дефилета на уникални маски и костюми, песни, танци, забавления, изложби и много подаръци и сувенири, които ще могат да се закупят от щандовете на различни занаятчии.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се провежда всяка година през последните петък, събота и неделя на месец януари. Този уникален събор представлява най-големият в своя вид както в България, така и на Балканския полуостров.