Извънредно за убийството в София! Съдът реши съдбата на двамата обвиняеми
Снимка: БТА

Извънредно за убийството в София! Съдът реши съдбата на двамата обвиняеми

Петър Александров и Александър Кинов, обвинени за убийството на 49-годишния Кирил Русев, остават в ареста. Това реши късно тази вечер съдът.

Петър Александров е син на бившия финансов министър Стоян Александров. Според събраните досега доказателства, Александров и Кинов са убили Кирил Русев заради финансови задължения към Петър Александров в размер на 200 000 лева.

Кинов е гробар, а тялото на жертвата беше открито в морга с фалшиви документи. Самият Кинов е напуснал територията на страната към Сърбия с личната картата на жертвата.

Тази вечер магистратите прецениха, че има риск Петър Александров и Александър Кинов да се укрият и затова двамата остават под стража., информира БГНЕС.

Престъплението е извършено на 4 януари, а двамата обвиняеми бяха изправени пред съда днес.

От събраните до момента доказателства става ясно, че Русев е убит с два изстрела. След това Александров и Кинов се опитват да прикрият убийството като инсценират, че Русев напуска страната и дори подготвят кремацията на неговото тяло. Така няма труп, няма престъпление. Допускат обаче грешки, а разследващите бързо попадат в следите им. Иначе историята на дълга се оказа дълга. Сумата от 306 хиляди долара Кирил Русев е взел от бившия финансово министър Стоян Александров още през 2008 година. Трябвало е да върне за една година, като договорът е бил сключен между фирми на двамата – длъжникът Русев и кредитора Александров. До момента, обаче парите не са върнати, а наказателните лихви са удвоили сумата. Споровете за парите продължават и след смъртта на Стоян Александров, но вече между Кирил Русев и наследника на бившия финансов министър – Петър Александров. Така се стига до фаталния 4 януари.

Убитият край София 49-годишен мъж Кирил Русев първо е бил отвлечен и измъчван, стана ясно от съвместен брифинг на прокуратурата и полицията. На 6 януари тялото на мъжа бе открито в морга с фалшиви документи, след като на предния ден роднини подали сигнал за изчезването му.

На 4 януари между 14.30 и 16.00 часа жертвата, 49 годишният Кирил Русев, бил поканен в дома на единия от двамата обвинени за убийството Петър Александров и Александър Кинов.

„Където огледът показва, че лицето е измъчвано, завързвано и в последствие най-вероятно е причинена смъртта му от двете огнестрелни рани“, каза Любомир Николов, директор на СДВР.

Кирил Русев е убит с два изстрела, единият в областта на торса, а другият в крака. Веднага след това Александров и Кинов отнасят тялото на жертвата в камера на частна морга, с която Кинов, който е гробар по професия, има договор.

„Дори същият се беше опитал да кремира лицето, посредством неистински акт за смърт, представен на погребалната агенция“, разказва Любомир Николов, директор на СДВР.

След това Кинов и Александров започват да изграждат алибито си. Отиват в Сърбия през граничния пункт Стрезимировци. Александров преминава със собствените си документи, но Кинов излиза от България с личната карта на Кирил Русев.

„Поискахме насрещна проверка от властите в Сърбия, която своевременно ни бе предоставена информация и се установи, вторият извършител на деянието, вече на вход в Република Сърбия, документът на убития е скрит и лицата са се представили с личните документи на тяхната самоличност’, каза Михаил Наумов, началник-отдел „Убийства“ в ГДНП.

Александров и Кинов носели телефона на убития Русев и от него изпратили няколко СМС-а до близките му. След това го оставили в Сърбия. След около час се върнали обратно в България.

„И успяхме да установим местонахождението на телефона на убития“, разказа Михаил Наумов, началник отдел „Убийства“ в ГДНП.

При обиските в домовете на двамата обвиняеми са намерени няколко оръжия. Експертиза ще каже с кое от тях е извършено убийството. Най-вероятният мотив, според разследващите, е дълг за над 300 хиляди лева, които убитият Кирил Русев дължал на Петър Александров.

„Обвиняемият Александров се е занимавал с банкова дейност, т.е. предоставяне на съответни суми срещу лихва на лица, които са финансово затруднени и срещу залог приемат от него съответните финансови средства“, разказва Любомир Николов, директор на СДВР.

Жертвата Кирил Русев е бил собственик на ресторант в София и не е криминално проявен. Регистрация няма и Петър Александров. В криминалното досие на Александър Кинов има незаконно притежание на оръжие и взривни вещества, грабеж и кражби.

Александър Кинов е напуснал страната с личните документи на убития Кирил Русев. Твърди се, че между жертвата Русев и Кинов няма общи черти, които да заблудят служителите на Гранична полиция. Извършва се проверка на действията на служителя, който пуснал Кинов да напусне страната с личната карта на Русев, както и на цялата смяна на граничния пункт, която е била на работа в този момент. Разбира се може да се допуснат две версии – едната е недоглеждане, а другата е порочна практика./ Източник:  Marica.bg