Санират 11 многофамилни жилищни сгради в Радомир

Санират 11 многофамилни жилищни сгради в Радомир

Единайсет многофамилни жилищни сгради ще се санират в Радомир със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това съобщи кметът на общината Кирил Стоев.

Близо 14 млн. лева ще бъдат вложени в мерки за повишаване на енергийната ефективност. Сградите, които предстои да бъдат обновени, са с номера 1 и 2 в ж.к. „Ное“; 1, 2, 3, 4, 26, 27, 28 и 29 в ж.к. „Гърляница“; 1, 2 и 3 в ж.к. „Мечта“.

„Започваме целенасочена работа, за да може строително-монтажните работи по сградите, одобрени на първи етап, да стартират още през тази година. Предстои да направим среща с домоуправителите, за да започнем реалната работа“, каза Стоев.

По думите му през този месец ще започне подписването на договорите с одобрените общини за предоставяне на средствата. Предстои обявяването и на обществени поръчки за избор на изпълнители за дейностите.

Според Стоев част от сградите, включени в резервния списък на програмата, имат реален шанс да се финансират през втория ѝ етап.

„Жилищните сгради, включени в резервния списък, успешно са преминали оценяването, но за тях не достига финансиране и са подредени по реда на тяхното класиране“, допълни кметът.  

В първия етап на програмата за обновяване на частни жилищни сгради всички разходи се поемат от европейския и държавния бюджет. Целта на мерките, които ще се изпълнят в двата етапа на процедурата, е енергийните характеристики на многофамилните жилищни сгради да бъдат подобрени.

По данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството 756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини са одобрени за саниране със средства по НПВУ. В мерки за повишаване на енергийната ефективност на тези блокове ще бъдат вложени 1 128 694 945,76 лева.