23-годишен младеж извади Богоявленския кръст в Перник

23-годишен младеж извади Богоявленския кръст в Перник

23 годишният Иван Налбантов, от Хасково, извади Богоявленския кръст от водите на езерото „Байкал“ в градския парк в Перник. Ритуалът за ваденето на кръста в Перник, към който и тази година имаше голям интерес, се проведе за четвърти път по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Иван Рилски“ и с подкрепата на Община Перник. Предстоятелят на храма отец Людмил  отслужи празнична литургия за здраве и поздрави присъстващите с празника като пожела на всички здраве и благоденствие.

 17 младежи проявиха смелост и се хвърлиха в езерото, за да хванат кръста, под аплодисментите на събралото се множество.

Отец Людмил поздрави Иван Налбантов и му пожела здраве и благоденствие. „И друг път съм участвал на този празник, но за първи път вадя кръста и съм много щастлив“, сподели развълнуван  Иван. Той пожела на перничани здраве, благополучие и успехи през новата година и да продължават да спазват традициите, които ни съхраняват като нация.

Иван Налбантов сподели, че не е семеен. Завършил е миналата година своето образование и в момента работи в столицата.

Той беше поздравен от заместник-кмета на Община Перник Стефан Кръстев, областния управител Людмил Веселинов и секретаря на общината Мартин Жлябинков, Заместник-кметът Стефан Кръстев подари на Иван Налбантов икона на закрилника на Перник Свети Иван Рилски.

Точно в 11.00ч шествието, предвождано от Духовия оркестър при Двореца на културата, се отправи от храм „Иван Рилски“ към  езерото в Централния градски парк, където се състоя церемонията по ваденето на Богоявленския кръст.