5 пъти повече са болните от варицела, близо, 3 пъти по-малко са тези от грип в региона

5 пъти повече са болните от варицела, близо, 3 пъти по-малко са тези от грип в региона

Близо пет пъти са се увеличили заболелите от варицела в област Перник през изминалата седмица. Регистрираните заболели през изминалата седмица са 64, при 14 за предходната. Заболелите са от общините: Перник, Радомир и Земен. Най-много са болните на възраст 5-9 години- 25. Следват възрастовите групи: 10-14 г. – 21;  1-4 г. – 9; 15-19 г. – 8 и 39-50 г. – 2. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ №5 „Вела Пеева“ и СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“- Перник; ДГ „Валентина Терешкова“- Батановци; НУ „Арх. Зиновий“ – Радомир и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“-  Земен. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

Близо два пъти са се увеличили през този период болните от заразни болести.  Установени са 110 болни, при 60 за предходната седмица.

Добрата новина е, че болните от грип и остри респираторни болести са намалели близо 3 пъти. Констатираните през седмицата болни са 31, при 107 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период е била 44,32%оо, при средна за страната 37,96%оо към 02.01.2024 г.

Другата добра новина е, че има намаление и при заболелите от коронавирус. През седмицата са регистрирани 38 заразени, при 44 за предходната. За радост няма засегнати колективи.

През седмицата са нараснали незначително болните от скарлатина. Установени са 3-ма болни, при само 1 за предходната седмица.

Стряскаща е новината за 4-ма заболели от туберкулоза през отминалата седмица, при 1 за предходната. Всички болни са настанени за лечение в СБАЛББ Перник.

През седмицата е регистриран 1 болен от ентероколит. Става въпрос за жена на 44 г. от  Перник, която е настанена за лечение в УМБАЛ Пирогов- София.

От РЗИ уверяват, че при всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 46 проверки. 18 от тях са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене. 4 от проверките са относно спазването на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.

При проверките през изминалата седмица, инспекторите на РЗИ са съставили 1 предписание за отстраняване на нарушения и са издали 1 акт за административно нарушение.

През седмицата РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в региона. Взети са 176 проби от питейна вода от различни населени места. Целта е да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.