Изплащането на пенсиите започва на 8 януари, в сила някои промени в пенсионното законодателство

Изплащането на пенсиите започва на 8 януари, в сила някои промени в пенсионното законодателство

Изплащането на пенсиите през януари 2024 г. чрез пощенските станции ще започне на 8 януари (понеделник) и ще завърши на 22 януари (понеделник). Преводите на сумите за януарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 януари 2023 г. Това информираха от ТД на НОИ в Перник.

„От приетия в края на миналата година Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. произтичат някои промени в пенсионното законодателство през настоящата година. От 1 януари 2024 г. минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица се увеличава на 933 лв. От същата дата размерът на осигурителната вноска за закупуване на един месец осигурителен стаж за завършено висше или полувисше образование, както и за недостигащ стаж при пенсиониране, вече е 184,73 лв. (19,8% от новия минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица) за един месец осигурителен стаж“, поясни директорът на ТДНОИ-Перник Иво Пушев.

Той допълни още, че максималният месечен размер на осигурителния доход нараства от 1 януари 2024 г. на 3750 лв.

От 1 юли 2024 г. всички пенсии, отпуснати преди 1 януари т.г., се предвижда да бъдат осъвременени с 11% по т. нар. „швейцарско правило“. Няма промяна в максималния размер на получаваните една или повече пенсии. Този размер остава същият като през 2023 г. – 3 400 лв.