Времето през януари ни очакват от 13 до 18 градуса

Времето през януари ни очакват от 13 до 18 градуса

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 2° и 1°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0° до 4°, а в планинските райони – между минус 10° и минус 3°.

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 13° и минус 8°, по Черноморието – около минус 3°, а най-високите – между 13° и 18°. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 70 л/кв.м. През януари динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена. Месецът ще започне с топло и сухо време. Облачността, средна и висока, ще се увеличава и вплътнява. На места в равнините ще е мъгливо. Около 3-и се повишава вероятността за валежи от дъжд, в планините – от сняг.

През втората половина от първото десетдневие има повишена вероятност за преминаване на средиземноморски циклон и създаването на валежна обстановка. На места валежите ще бъдат значителни. Температурите ще се понижат и в Северна и Западна България дъждът ще премине в сняг. През повечето дни от второто десетдневие времето ще е динамично с чести валежи: в Северна и Западна България предимно от сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието – от дъжд, в отделни дни преминаващ в сняг. Температурите ще бъдат близки, на места и по-ниски от обичайните.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за обстановки с валежи има в началото и средата на периода.

Астрономическата справка за януари показва, че в началото на месеца денят е 9 часа и 6 минути, а в края – вече е 9 часа и 55 минути.

В началото на януари слънцето в София изгрява в 7 часа и 56 минути, и залязва в 17 часа и 3 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 6 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 42 минути, и залязва в 17 часа и 37 минути. Продължителността на деня вече е 9 часа и 55 минути.

Фазите на луната през януари са: на 5 януари е последна четвърт, на 11 януари е новолуние, на 18 януари е първа четвърт, а на 25 януари е пълнолуние.