Януари започва с пролетно време

Януари започва с пролетно време

В първата половина на януари ще преминем през няколко сезона. Предстоят почти пролетни топли дни, валежи от дъжд с гръмотевици и сняг, както и обичайният за сезона „кукерски” студ около 13-14 януари.

В сряда призори ще има условия за понижена видимост в ниските райони. До ранния следобед ще е облачно почти над цялата страна и едва привечер облачността ще се разкъсва. На изолирани места ще преръми. Дневните температури с леки колебания ще се запазят в диапазона 9-14 градуса.

В четвъртък ще е още по-топло – термометрите в Дунавската равнина и по Черноморието ще скочат до 16-17 градуса. В ранните часове ще има мъгла в равнините на югоизток. В хода на денонощието обаче все пак ще премине бърз студен атмосферен фронт, със силни северозападни пориви на вятъра и краткотрайни валежи.

В петък не се очакват валежи. В Южна България облачността ще бъде рехава до средна, а на север ще има повече слънце. Началото на почивните дни ще е с повече облаци и мъгли, но отново без дъжд. Едва в събота вечерта, през нощта и в неделя, с преминаващ над Балканите средиземноморски циклон, ще превали дъжд, а в планините на запад – и сняг.

В зависимост от траекторията на циклона се очакват по-значителни количества в някои райони. Възможни са и гръмотевични бури на югоизток. През почивните дни ще духат силни южни ветрове с фьонови пориви по северните планински склонове. Очакваната скорост е до 80-90 км/ч.

Около 9-10 януари ще започне очакваното нахлуване на по-студен въздух. Ще има валежи от сняг – няма да са повсеместни, но в определени планински и предпланински райони, както и в Лудогорието е възможно временно да са интензивни.

„Кукерският” студ ще обхване дните около средата на януари. Рано призори в обичайно студените райони ще има условия температурите да се понижат до минус 9, минус 10 градуса. Дневните стойности ще се колебаят около нулата.