Българи направиха 100 милиона евро от албанския телеком

Българи направиха 100 милиона евро от албанския телеком

Българските компании са купили албанската за 50 милиона евро, а след това са я препродали с много голяма печалба на унгарския си конкурент. Запознати споменават за сума между 120-150 милиона евро, т.е. почти три пъти по-скъпо. Или 100 милиона евро бонусче за Коледа!

Навлизането на Унгария на балканския телекомуникационен пазар повдига много въпроси какви са геостратегическите планове на Будапеща за целия регион. Унгарските компании засилват присъствието си в икономиките на страните от Западните Балкани, като по този начин изграждат мрежа за политическо влияние.

„Тяхната амбиция е много по-голяма и много по-широка – и това е да разширят влиянието си чрез медийната мрежа и чрез телекомуникациите, които днес са една от най-важните инфраструктури във всяка страна… Така Виктор Орбан разширява своето влияние“, предупреди пред N1 Марко Милосавлевич, професор в университета в Любляна.

С разпространението на влиянието се разпространяват и ценностите, които вървят заедно с политиките на Виктор Орбан. За това, според Марко Милосавлевич, много полезни са телекомуникационните оператори, чрез които може да се оказва влияние както върху медиите, така и върху политическия дневен ред в една страна.

„Телекомите са много силни и са едни от най-важните рекламодатели във всяка страна, включително в Словения или Сърбия. Те могат просто да дават пари на медии, които са приятелски настроени, които са в съответствие с техните лични или политически интереси или да блокират всички, които не са под контрол“, добави той.

Унгария удвои инвестициите си в Албания, има влияние и в България, Словения. Не се крият и връзките с държавното ръководство в Сърбия. Лидерите, които не се интересуват много от съществената демокрация, са идеалните съюзници на Орбан в мисията Унгария да стане ключов играч в Централна Европа, предупреждават експертите./Източник: Marica.bg