Денков и Габриел с важни подробности за приема на България в Шенген

Денков и Габриел с важни подробности за приема на България в Шенген

България и Румъния ще бъдат приети в Шенген по въздух и море в края на март следващата година. Това съобщиха премиерът Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„Румънското правителство представи част от информацията по продължаващите преговори. За да имаме положителен резултат роля играят много институции.

Искам да подчертая ролята на Народното събрание, което през последните месеци прие редица закони, които бяха чакани от години и които бяха свързани с очакванията на Нидерландия и на Европейската комисия (ЕК) за установяване на върховенството на правото в България. Те бяха изключително важни и без тях нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия“, каза Николай Денков.

„Последните дни бяха кулминационни, заради многобройните интензивни преговори в детайли. Продължаваме да работим много активно с партньорите ни в Австрия, Румъния, ЕК, испанското председателство“, посочи Мария Габриел.

„В края на март отпада контролът по въздушните и морските граници, а на следващ етап ще отпадне контрола от сухоземните граници. Искам ясно да кажа, че приемането на България в Шенген е национален приоритет на страната ни от години, по който са работили редица правителства.

Искам специално да благодаря на г-н Бойко Борисов, защото през последните дни изключително следи, помага и съпреживява трудните преговори. Говорим за деликатен преговорен процес, който още не е завършил. България е заслужила мястото си в Шенген“, категорична е Мария Габриел.

„Искам да благодаря и на преговорния екип, българските евродепутати и президентската институция. Когато говорим в един глас и отстояваме интересите на България, можем да постигаме резултати и да вървим напред“, подчерта тя. 

„Доволен съм от свършеното до момента МВР получи отлична оценка и подкрепа дори от онези, които ни възпрепятстват по пътя към пълноправното членство към Шенген. Резултатът на МВР е ясно фиксиран в доклада на последната мисия от ноември по линия на Шенген.

Категорично заявявам, че ще продължим да правим това, което е необходимо в синхрон с премиера и вицепремиера, ще отстояваме позицията си до вземането на крайното политическо решение“, каза вътрешният министър Калин Стоянов.

По думите на Денков приемането на България в Шенген по суша през 2025 година не е било обсъждано.

„До момента дата свързана с приемането на сухопътните граници не е уточнявана нито с Румъния, нито с Австрия и Европейския съюз (ЕС). Това, което е поела Австрия като ангажимент, е разговорите да бъдат продължени за това, кога да бъдат приети двете държави и по сухопътни граници.

Не е имало идея за разделяне на България и Румъния“, каза Денков.

„Австрия има реален проблем. Наскоро излезе статистика, че Австрия е номер едно в негативна класация за брой незаконни мигранти на глава от населението.

При положение, че тя не е гранична държава. За съжаление България се появява в част от тази по обща картина.

В хода на преговорите Австрия помага на България, настоявайки ЕС да подпомогне тези държави с експерти и техника. В това отношение интересът на Австрия съвпада с интересите на България, защото и ние искаме да укрепим нашите граници“, каза още Денков.

През 2024 година целта на преговорите ще е да имаме дата и за сухопътните граници“, подчерта Габриел.

„Дали отново ще се минава процедура по одобрение за присъединяване по суша е обект на преговори“, уточни тя.

„Влизането в Шенген ще се осъществи с този акт, влизането в Шенген е достъп до информация и процедури, които се прилагат. Доверието, което ние получаваме, ще се реализира сега, с отварянето на морските и въздушните граници.

Ако няма изненади, следващия етап трябва да последва първия. Австрия също е влизала на етапи“, подчерта на свой ред Денков.

„Наблюдаваме, че между много държави в Европа има много засилен контрол. Австрия дава често пример с контрола по границата между нея и Германия. На този етап не се предвижда облекчаване на правилата по границата ни с Румъния, напротив Австрия иска затягане, за да сработят филтрите и да не преминават мигранти“, каза също Денков.

„Не е обсъждано България да приема бежанци. Изисква се само да си спазваме задълженията“, каза още Денков.

„Единственото, което Австрия е формулирала, е България да изпълнява задълженията от Дъблинския договор, няма допълнителни изисквания.

Притеснението за Австрия е, че около 75% от бежанците, които се появяват в страната, не са регистрирани преди това. Не е обсъждано колко мигранти може да приемаме обратно.

Обсъдено е да си спазваме задълженията да регистрираме мигрантите по надлежния ред, което изискване вече си имаме”, подчерта Денков.

Габриел коментира и скандала с руската пропаганда на руска телевизия в центъра на София, за който председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски подаде сигнал до Министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС.

„Руските журналисти са влезли в България с виза от друга страна членка. Чакаме пълен доклад от службите.

Ако някъде е необходимо да се реагира, то ще е да повдигне темата на дипломатическо ниво защо друга страна издава такива визи“, каза Габриел.

„Няма забрана за дейността на журналистите от съответната медия. Има забрана за излъчване. До момента на тази журналистка няма причини да бъдат налагани ограничения.

Сега вече ще разгледаме внимателно, дали това, което е направено, излиза извън границата на приемливото за България и националната сигурност“, уточни Денков.

„За мен е проблем журналист на публична медия да се изявява като представител на обикновените хора пред чужда медия“, добави той.