Връхлита ни мощна магнитна буря, вижте кога и как да се предпазим

Връхлита ни мощна магнитна буря, вижте кога и как да се предпазим

Очаква ни силна геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 28 декември. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G2.

Очакваме да повлияе на комуникационните мрежи и дори може да има временни прекъсвания на Интернета на места в САЩ, Европа и Азия.

Кога да очакваме геомагнитна буря от изригването?

Meteo Balkans направи проверка и установи, че основният му поток не е насочен към Земята, което ще предизвика по-слаба магнитна буря на 28-ми декември 2023 г. За сега прогнозите са за слаба по-сила геомагнитна буря, но астрономите предупреждават, че две големи слънчеви петна се обръщат към Земята.

Три слънчеви петна ​​AR3519, AR3521, AR3529 имат нестабилно магнитно поле от „делта клас“, което съдържа енергия за изригване от клас Х.

И днес нашата звезда изригна няколко пъти, като се наблюдаваха три поредни изригвания от клас М. Очаква се потокът от тези изригвания да преминат близо до нашата планета, но за сега прогнозите са, че след 28 декември не се очакват магнитни бури.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Тези, които са чувствителни към явленията, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Какво представлява геомагнитната буря?               

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км. /сек.

Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.