Днес е  Бъдни вечер!

Днес е  Бъдни вечер!

На 24 декември отбелязваме един от най-големите християнски празници – Бъдни вечер. Наричаме я още Суха Коледа, Малка Коледа, , Мали Божич, Наядка.

На 24 декември Православната църква почита паметта на Света мъченица Евгения. Тя е била римлянка и дъщеря на знатни родители – езичници Филип и Клавдия. Баща ú Филип бил управител на град Александрия и целия Египет. Тя се отличавала, както с красотата си, така и със своето бляскаво образование.Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници – денят преди раждането на Христос. Тогава приключват и 40-дневните коледни пости, които са започвали на 15 ноември.Според библейското предание, на Бъдни вечер започват родилните мъки на Дева Мария и е начало на Христовото рождение.

На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Според обичая тя винаги се подрежда около огнището. Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число. Бройката им е: 7 – колкото са дните на седмицата или 9 – колкото трае бременността на жените. Ястията представляват сърми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и други. Всяко от тях на трапезата има важна за българина символика.

Днес имен ден имат Евгени, Евгения, Жени, Женя, Първан.