ОДМВР – Перник предприема мерки за гарантиране на реда и спокойствието на гражданите по празниците
epa01579219 A police car is parked in front of the Printemps department store, after explosives were found inside the shop in Paris, France 16 December 2008. According to the prosecutor's officer in Paris, a group demanding the withdrawal of French troops in Afghanistan allegedly tipped off authorities about explosives planted inside the department store. EPA/IAN LANGSDON

ОДМВР – Перник предприема мерки за гарантиране на реда и спокойствието на гражданите по празниците

Във връзка с предстоящите празници ОДМВР – Перник  предприема комплекс от мерки за осигуряване реда и спокойствието на гражданите.  Проведени са срещи с органите на местната власт, на които са набелязани съвместни мерки и действия за безпроблемното протичане на празниците, осигуряване на добър обществен ред и безопасно движение по уличната мрежа в населените места в област Перник. Проведени са срещи с представители на фирми, осъществяващи частна охранителна дейност, за уточняване на места, където се очаква струпване на големи групи хора или организиране на празнични тържества, с цел подобряване на бдителността и пропускателния режим в охраняваните от тях обекти.

Създадена е необходимата организация за полицейско присъствие около обектите и местата, където традиционно има струпване на хора – в районите на големи търговски комплекси, Коледни и новогодишни базари, църкви, храмове, манастири и други. Полицейско присъствие ще има и в районите на автогари и жп гари, където в дните преди и след Коледните и Новогодишни празници предстои струпване на много граждани, предприели пътуване.

Специално внимание е обърнато на собствениците и ползвателите на увеселителни заведения по отношение на техните задължения, свързани с охраната и пропускателния режим в обектите, действията им при струпване на посетители пред тези обекти, недопускане превишаване на определения допустим капацитет на заведенията, поддържането в изправност на аварийните и други изходи.

Предвидени са проверки на търговски обекти, питейни, нощни и увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари съвместно с други компетентни държавни органи (Агенция „Митници“, НАП, ОДБХ, КЗП и др.), касаещи:

– продажби и/или съхранение на склад на акцизни стоки без бандерол;

– продажба на наливен алкохол без установен произход;

– продажба на алкохол на лица под 18 – годишна възраст;

– документи за произход и срок на годност на предлагани хранителни продукти.

Предвидени са специализирани полицейски операции, с цел повишаване сигурността на гражданите и безопасността на движението по пътищата, както и за ограничаване предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия.

На 22, 23,24, 27 и 29 декември 2023 г. и на 01.01.2024 г., в сектор „Пътна полиция“ и районните управления е създадена организация за осигуряване на максимален брой полицейски екипи на вход-изходите на големите населени места и по основните пътни направления. В посочените дни дейността ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на трафика. Ще бъде осигурено присъствие и в районите на опасни пътни участъци, в участъци с въведена временна организация на движението и в районите на кръстовища, характеризиращи се с недостатъчна пропускателна способност на движението.

Засилен контрол ще има над водачи с поведение, представляващо опасност за останалите участници в движението по пътищата, свързано с неправилни маневри – изпреварване, навлизане в лентата за насрещно движение, движение в аварийната лента, недопускане отнемането на предимство и други нарушения съобразно спецификата по територия.

През всички почивни и празнични дни са планирани специализирани полицейски операции „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“. В териториите за провеждането им ще бъдат включени и малки населени места.

Целта на създадената от ОДМВР организация е гарантиране на спокойствието на хората и осигуряване на добър обществен ред по време на предстоящата поредица от празнични и почивни дни.