Зехтинът в Гърция е 17 пъти е по-ценен от петрола- до 25 евро стига литър

Зехтинът в Гърция е 17 пъти е по-ценен от петрола- до 25 евро стига литър

Цената на зехтина в Гърция през последните месеци достигна до най-високи нива. Тя се е повишила със 117%, според Международния валутен фонд. Зехтинът е 17 пъти по-ценен от суровия петрол, докато през 2019 година е бил 7 пъти по-евтин.

Причината за това са тежките метеорологични явления, причинени от изменението на климата в средиземноморските страни производители. Испания е най-големият производител на зехтин в света, следвана от Италия и Гърция.

Цената на зехтина в Гърция се покачва с всеки изминал ден, производителите нямат възможност да задържат цените по-ниски. Очаква се производството на тазгодишната реколта да бъде малко – до 80% под миналогодишното. Производителите вече продават маслиновото масло в насипно състояние по 150-170 евро за 20-литров буркан. Преди две години се продаваше за 60-80 евро. А цената на дребно се е повишила до над 10 евро за литър.

Цената на зехтина обаче започна да се покачва още преди две години. През 2022 г. един литър зехтин е бил 5,75, докато през декември тази година той е €15 за литър.

Драстичното увеличение на цената на „течното злато“ накара производителите дори да наемат охранителен персонал за защита на собствеността си. Поради ниското производство, високото ДДС, наводненията, пожарите и увеличените разходи през тази година, цената в Гърция се е повишила. И се очаква литър зехтин да достигне рекордните 25 евро за литър.