Кокаин за 20 милиона евро е намерен на българския кораб „Верила“

Кокаин за 20 милиона евро е намерен на българския кораб „Верила“

Във вторник при претърсване на българския товарен кораб „Верила“ на пристанище „Шанън Фойнс“ в Лимерик била открита пратка висококачествен кокаин на стойност най-малко 20 милиона евро.

Това съобщи в. „Айриш таймс“.

Операцията по сигурността, в която участваха служители на Приходната митническа служба, подкрепени от полицията, започна на пристанището във вторник вечерта, след като около 10,30 ч. сутринта на пристанището акостира регистрираният във Валета, Малта, товарен кораб за насипни товари „Верила“.

„Айриш таймс“ разбра, че на борда на кораба са открити най-малко 300 кг, а може би и 500 кг кокаин. Това би означавало, че превозваната дрога се оценява на 20-35 млн. евро, като се изхожда от оценката на полицията, която е 70 000 евро за килограм кокаин.

По цени на улицата стойността на пратката кокаин може да достигне до 105 млн. евро.

Наркотиците са били скрити в бала, а заедно с тях са открити помощно средство за плаване и GPS маяк. Данъчните служители и гардаи смятат, че пратката е трябвало да бъде изхвърлена зад борда в някакъв момент, вероятно за да бъде събрана от морето от някого, който да я донесе на брега.

Смята се, че 20 000-тонният кораб е превозвал зърно. Товарният кораб за насипни товари плава под малтийски флаг и се предполага, че е започнал маршрута си до Фойнс от пристанище в Канада на 9 декември.

Директорът на БМФ кап. Александър Калчев заяви за БНТ, че местните власти не са го уведомили официално, но това, което е известно в момента е, че на кораба тече проверка по подозрение за трафик на наркотици.

Капитан Калчев заяви, че ако това се потвърди, то ще е грубо нарушение на закона и той се надява, че виновните ще понесат наказанието си. Към момента няма задържани моряци./ Източник : news.bg