Цветанка Кирякова с номинация за граждански принос в тазгодишното издание „Полицай на годината“

Цветанка Кирякова с номинация за граждански принос в тазгодишното издание „Полицай на годината“

Кирякова е отличена за оказано изключително съдействие при издирването на трима жители от Пернишка област

Церемонията „Полицай на годината“ се организира от ГДНП в партньорство с фондация “Доверие и закрила“ По традиция на нея се награждават служители и колективи, постигнали високи резултати и чиято работа е станала видима за обществото.

В тазгодишното издание бяха наградени 4 колектива и са връчени 5 индивидуални награди, както и 3 награди за граждански принос. Едната от тях отиде при Цветанка Кирякова – доброволец, участвала в три спасителни акции на хора заедно със служители от ОДМВР – Перник. Изключително активни действия от нейна страна при издирването на изчезнал мъж от пернишкото с. Люлин, брезнищкото Брезнишки извор и жена от трънското Милославци. Всички отличени получиха специална грамота и предметна награда, осигурени от МВР и фондацията, а на носителите на приза „Полицай на годината“ – индивидуално и колективно – купа. Носителят на приза получи Златна карта от СБА и награда от ИПА-секция България.

По време на церемонията ГД „Национална полиция“ организира и благотворителна изложба на детски рисунки, изработени от възпитаници на Детското полицейско управление. Събраните средства ще бъдат предоставени на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

На церемонията присъстваха професионалното и политическото ръководство на МВР, директори на главни и областни дирекции в министерството и заместник-главният прокурор Мария Павлова. Старши комисар Милчо Милчов – директор на ОДМВР – Перник специално поздрави г-жа Кирякова за получената награда и й пожела партньорство й с МВР да продължи и занапред.

 „За мен е чест като министър на вътрешните работи да споделя днешния празник с всички Вас и да ви благодаря за всеотдайния труд и за ежедневните усилия, които полагате в името на българските граждани.  Благодаря Ви за избора да работите в системата на МВР, да защитавате върховенството на закона и въпреки трудностите, които срещате по пътя си, да продължавате да изпълнявате своята мисия“. С тези думи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се обърна към наградените служители в церемонията „Полицай на годината“. Той лично връчи наградата на тазгодишния носител на приза главен инспектор Марио Георгиев, началник на сектор ,,Противодействие на криминалната престъпност” в отдел ,,Криминална полиция” при ОДМВР – Сливен.

Министър Стоянов подчерта, че днешните отличия за полицаите са както логичен завършек на една динамична година, оценка за техния труд и този на колегите им, така и увереност, че министерството ще продължи успешното да изпълнява отговорностите си в името на сигурността на хората. Вътрешният министър използва възможността отново да изрази своята благодарност за 30-годишното партньорство с фондация „Доверие и закрила“ и да напомни за нейния създател Христо Друмев.

„Това са отличия за смелост, находчивост, отговорност, чест и достойнство – все качества и ценности, които са част от нашия професионален път и от мотивацията ни като полицейски служители“, посочи в обръщението си към наградените главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. Той припомни, че професионалните резултати са плод на колективни усилия, които изискват отлична координация и добро взаимодействие. В този смисъл гл. комисар Коцев коментира, че наградите „Полицай на годината“ са оценка за партньорство и работа в екип. 

Никога взаимодействието, комуникацията  и доверието между МВР и прокуратурата не са били на толкова високо ниво. Нека това да бъде стандарт за работата ни в бъдеще – дължим го на обществото“, заяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Той удостои министър Калин Стоянов с почетен знак на Прокуратурата на Р България за добро сътрудничество, оперативност и постигнати високи резултати при опазване на обществения ред и борбата с престъпността. И.ф. главният прокурор  посочи, че наградата освен лична е и оценка за работата и отдадеността на всеки един служител на МВР. По думите му резултатите са налице, България  е сигурна държава. От името на прокуратурата бяха наградени двама служители на МВР- главен инспектор Михаил Наумов, началник на сектор „Престъпления против личността“ към Отдел „Криминална полиция“ при ГДНП и главен инспектор Стоян Крумов, главен разследващ полицай, началник на сектор  „Разследване на криминални престъпления“ в отдел „Разследване“ при СДВР.

Поздрав към служителите отправи и вице президентът на Р България Илияна Йотова. По думите й наградите са израз на уважението към професионализма на полицаите. „Малко е да се каже, че останалите институции и обществото сме в дълг към труда ви. Благодаря на всички вас за положените усилия в контекста на приемането ни в Шенген. Зад това стоят много труд и отговорност и българското общество трябва да го знае“.

А ето и пълния списък на наградените:

XXX издание на церемония „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА“ 2023

Индивидуални носители на наградата

I.Индивидуални носители на наградата

Главен инспектор МАРИО КЛИМЕНТОВ ГЕОРГИЕВ – началник на сектор ,,Противодействие на криминалната престъпност” в отдел ,,Криминална полиция” при ОДМВР-Сливен. Награден е за доказан през годината висок професионализъм и съществен принос, довели до успешното разкриване и неутрализиране на организирана престъпна група за производство на наркотични вещества.

Марио Георгиев е отличен за действията си, благодарение на които на територията на ОДМВР – Сливен бе разкрита най-голямата база за производство и обработка на канабис. Целият комплекс бе с площ около 5 декара. В него са разположени няколко постройки. В специално подземие, с бетонни стени и облицовка, бяха обособени 10  отделни помещения за отглеждане на канабис, където бяха намерени над 2 000 растения.

Първо място

Инспектор ВАСИЛ МИЛЕНОВ МАРИНОВ – разузнавач I степен в сектор „Оперативно противодействие на контрабандата“ от отдел „Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница“ към дирекция „Противодействие на престъпността през държавната граница“ при Главна дирекция „Гранична полиция“. Награден е за доказани професионални умения, рутина, адекватен анализ и постигнати резултати в борбата с престъпността срещу контрабандата, държането и разпространението на акцизни стоки без бандерол.

Инспектор Васил Маринов е отличен за действията си, благодарение, на които при операция в средата на март в три товарни автомобила бяха открити 390 мастербокса със 195 000 кутии цигари без акцизен бандерол. При последвали действия на няколко адреса в София са намерени  части от машина за обработване и нарязване на тютюн и тютюневи изделия, множество заготовки и мостри на тютюневи изделия, нарязан тютюн, документи.

Второ място

Инспектор НЕВЕН ДЕЛЧЕВ РАДЕВ – разузнавач IV степен в сектор „Престъпления, свързани с грабежи“ към отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Пловдив. Награден е за проявен висок професионализъм, отлични познания и значителни резултати в борбата с криминалната престъпност, довели до редица успешни реализации по различни линии на работа, част от тях  с изключителна трудност за анализ и доказване.

„Специалитет“ на инспектор Невен Радев са измами с превозни средства, внос от чужбина. Въпреки заплетените казуси, той задълбочено и целенасочено събира необходимите доказателства за извършителите на тези престъпления. През годината той разкрива и схема за противозаконно отнемане на МПС на територията на Пловдив и страната. В хода на работата той успява да стигне до единия от участниците, както и до „отговорника“ по изготвянето на документите за регистрация на автомобилите. Така, в края на месец август, при специализирана полицейска операция  на територията на градовете Пловдив, София и Враца са задържани общо петима ангажирани в престъпната схема. На четирима от тях са повдигнати обвинения.

Трето място

Старши инспектор ВЕНЦИСЛАВ ИВАНОВ ВАНГЕЛОВ – началник на група „Криминална полиция“ към РУ-Сандански при ОДМВР-Благоевград. Отличил се с висок професионализъм при реализирането на важни служебни задачи, свързани с провеждането на целенасочени оперативно-издирвателни, оперативно-технически и агентурно-оперативни мероприятия по разобличаването, документирането и доказването на престъпната дейност на лица, извършващи тежки криминални престъпления.

Старши инспектор Венцислав Вангелов е отличен за работата си по време на заложническата криза в  благоевградското село Вълково. Той е сред първите, отзовали се на сигнала,  създава организация на място и получава информация за заложниците и обстановката. В подходящ момент успява да влезе при въоръжения нападател и да започне разговор с него. С адекватната си намеса полицаят допринася за възможно най-благоприятния изход от ситуацията.

Поощрителна награда

Младши експерт ТОДОР ГЕОРГИЕВ КИМОВ – младши полицейски инспектор в група „Охранителна полиция“ към РУ-Петрич при ОДМВР-Благоевград. Награден е за предприемане на бързи и адекватни решения по време на пожар, довели до спасяване на човешки животи.

Младши полицейският инспектор Тодор Кимов е отличен за действията си от началото на месец март. Докато е на работа в приемната на село Коларово вижда, че от общинска жилищна сграда, където са настанени социално слаби семейства, излиза пушек. Незабавно подава сигнал на телефон 112 и се насочва към зданието, което само за минути е обхванато от пламъци. Заедно с учителя по физическо възпитание Владимир Кючюков успяват да изведат на безопасно разстояние 9 души, с което спасяват живота им.

II. Колективни носители на наградата

Колективен носител на приза

Служителите от отдел “Противодействие на криминалната престъпност“ при Столична дирекция на вътрешните работи. Наградени са за постигнати високи резултати в условията на изключително динамична среда, конкретен съществен принос при изпълнение на ежедневните служебни задължения, доказан професионализъм в борбата с престъпността, опазване на обществения ред, осигуряване безопасността на гражданите и прилагане на проактивния подход на работа.

Първо място

Служителите от СЕКТОР „СПЕЦИАЛНИ ТАКТИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ” към Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово при Главна дирекция „Гранична полиция”. Наградени са за проявен изключителен професионализъм, адекватни и бързи действия при внезапно възникнали сложни ситуации, свързани с противодействие на миграционния натиск и борбата с контрабандата на стоки през държавната граница в зоната на отговорност.

От началото на годината благодарение на изключителен професионализъм и адекватни действия от служителите на сектора са предотвратени 780 случая с 12 752 лица, опитващи да преминат незаконно държавната граница в зоната за отговорност на Регионалната дирекция „Гранична полиция” в Елхово.

Второ място

Служителите от ГРУПА „НАРКОТИЦИ И ДЕТСКА ПРЕСТЪПНОСТ“ в сектор „Престъпления, свързани с наркотични вещества, детска престъпност и дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни“ към отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Варна. Наградени са за успешно проведени реализации по сигнали за разпространение на наркотични вещества и неутрализиране на групи от лица, занимаващи се с престъпната дейност.

През годината благодарение на работата на служителите от групата са установени 4 лаборатории за производство на синтетични наркотици и 10 оранжерии за отглеждане на марихуана. От тях са иззети 49 кг суха марихуана, 2550 стръка канабис, близо килограм и половина метамфетамин, над 2 кг хероин, килограм и 200 грама кокаин, екстази, хашиш, прекурсори, фентанил.

Трето място

Служителите от СЕКТОР 03 към отдел 10 при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Наградени са за проявен висок професионализъм, инициативност, оперативно майсторство, активна оперативно-издирвателна дейност по предотвратяване, пресичане и разкриване на криминални престъпления и задържане на лица, съпричастни към престъпната дейност.

Служителите от сектора са отличени за постигнати добри резултати през годината в работата им срещу групи, занимаващи се с производство и разпространение на наркотици, включително и с трафикирането им до съседни страни, кражби на профили в социалните мрежи и измами.

През лятото на тази година те работиха и по случай за неправомерно усвояване на средства, отпускани от Европейския съюз за българското земеделие. В схемата бяха замесени представители на местната власт, контролни органи и бенефициенти.

Граждански принос

Детелина Карапетрова-Бъчева от гр. Ловеч.

Тя е отличена затова, че като начален учител в Ловеч приема идеите на превантивна програма на МВР Детско полицейско управление и започва работа по тях с класовете си.

Цветанка Кирякова от София.

Тя е отличена затова, че винаги е в първите редици на спасителните акции по издирване на изчезнали в планината хора. С нейно съдействие през изминалата година са открити двама мъже в Пернишко и е участвала в издирването на жена от трънското с. Милославци!

Благовеста Факирова от Велико Търново.

В продължение на дълги години тя работи успешно с полицията, пожарната, неправителствения сектор, стотици деца са преминали през двадесет и двата центъра за работа с деца и младежи. Благодарение и на нейните усилия през 2011 г. бе изградена „синя стая“ в ОДМВР – Велико Търново за работа с деца, жертва на престъпления. Изграденият от Факирова кризисен център за отдих и спорт в с. Балван вече 13 години подпомага проекта Детска лятна полицейска академия.