Отново скочиха двойно болните от варицела в пернишки регион, алармират от РЗИ

Отново скочиха двойно болните от варицела в пернишки регион, алармират от РЗИ

Над два пъти отново скочиха заболелите от варицела в пернишка област. През изминалата седмица са регистрирани 30 болни, при 13 за предходната. Заболелите са от общините Перник и Радомир. Най-много са болните деца на възраст 5-9 години-16. Следват възрастовите групи: 1-4 г. – 7; 10-14 г. – 5; 15-19 г. – 1 и 30-39 г. – 1. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ №5 „Вела Пеева“ и СУРИЧЕ „д-р Петър Берон“ -гр. Перник, ДГ „Валентина Терешкова“- гр. Батановци, НУ „Архимандрит Зиновий“ и ДГ „Слънце“- гр. Радомир. Това информираха от Регионалната здравна инспекция в Перник.

Чувствително са се увеличили през седмицата заболелите от заразни болести. Установени са 72-ма болни, при 55 за предходната седмица.

Незначително са нараснали и болните от скарлатина през този период. Констатирани са 3 болни, при1 за предходната седмица. Заболелите са деца на 4, 10 и 15 години от община Перник и всички се лекуват амбулаторно от личния си лекар.

От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

Добрата новина е, че има намаление на болните от коронавирус в региона. Регистрирани са 39 заболели, при 40 за предходната седмица. Заболели са от всички общини в областта, във всички възрастови групи. Засегнати колективи няма.

Другата добра новина е, че се наблюдава намаляване на болните от грип и остри респираторни заболявания. През седмицата са регистрирани 122-ма болни, при 130 през предходната седмица. Заболеваемостта през този период е била 174,44%оо, при средна за страната 87,97%оо към 11.12.2023 г.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 153 проверки. От тях 49 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушенето. 6 от проверките са относно спазване на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.

По време на проверките миналата седмица, здравните инспектори са издали 2 предписания за отстраняване на констатирани нередности и са съставени 4 акта за  установяване на административни нарушения.

И през миналата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 190 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.