Внимание, опасно време следващите дни – жълт и оранжев код за дъжд и сняг

Внимание, опасно време следващите дни – жълт и оранжев код за дъжд и сняг

  В петък валежите, започнали в четвъртък привечер, ще продължат, ще са значителни по количество. Още преди обяд в Предбалкана и високите полета, а след обяд и в повечето райони от Северна България дъждът ще премине в сняг. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е умерен, в източните райони – силен. С него ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават и към 14:00 ч. в по-голямата част от страната ще са между 2° и 7°. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Синоптиците издават предупреждение от втора степен – оранжев код, за 14 области в страната, и от първа степен – жълт код, в останалите 14 области за валежи. Това става ясно от картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикува в сайта на НИМХ.

През нощта срещу събота дъждът навсякъде ще премине в сняг. В събота в северните райони валежите ще отслабнат и постепенно ще спират, а в южната половина от страната ще продължат през целия ден. Ще се образува снежна покривка. По планинските проходи и в Източна България ще има условия за виелици и навявания. Застудяването ще продължи и в цялата страна температурите ще остават почти без дневен ход, близки до нулата.

В неделя още сутринта валежите навсякъде ще спрат. Облачността бавно ще се разкъсва. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, а максималните – между 0° и 5°.

През първите дни от новата седмица ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е слаб от северозапад, в много райони временно ще стихва. В понеделник сутринта ще е студено, минималните температури ще са между минус 8° и минус 3°, в котловините в Западна България до около минус 10°, а максималните ще са между 3° и 8°. Във вторник и сряда ще са с 2-3 градуса по-високи.