Баби на ученици месиха празничен хляб в XIII- то ОУ

Баби на ученици месиха празничен хляб в XIII- то ОУ

„От златните ръце на баба“ е мотото на тазгодишния коледен базар в XIII- то ОУ Директорът на училището В. Такева каза при откриването, че хлябът е в началото, основата, че не бива да се забравя мястото на хляба и магията на месенето. Това са умения, които се учат. „А при желание се получават“ – добави Вивиан, ученичка от 6. б клас. Месенето е умение, което изисква повторение, също както и ученето.

А какво е необходимо за хубав и вкусен хляб?

Бабите на учениците месиха пред любопитните погледи на публиката. Те споделиха, че се започва с хубаво бяло брашно, оцет, олио… вода“. Сръчни бяха бабините ръце, а думите им – сладки.

Децата от клуба по театрално изкуство „Магията на сцената“ с ръководител Валентина Будинова бяха изключителни малки актьори. Те пресъздадоха изконни традиции и обичаи на светлия християнски празник – Рождество Христово. Хлябът е божество… дори трохите не се газят. Хлябът е силен, защото събира сили от вода и огън.

С вкусотиите от златните ръце на баба започна Коледният базар, като през идните дни учениците ще покажат какво са сътворили и техните майсторски ръце. В училището витае весело настроение, което напомня за идващите прекрасни топли празници.