Прогнозата се потвърди: 40 сантиметра сняг затрупват България до дни, има и друга опасност…

Прогнозата се потвърди: 40 сантиметра сняг затрупват България до дни, има и друга опасност…

Според ECMWF и GFS очаква се усложняване на синоптичната обстановка в Северозападния и Централния Предбалкан, като снежната покривка, може да надмине 30-40 сантиметра.

Последните анализи на Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) и GFS показват, че под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклони, в периода между 14 – 17 декември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг. За това предупреждават синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балканс“).

Около обяд в четвъртък (14.12.), от запад на изток облачността ще започне да се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. В петък валежите ще обхванат цялата страна, като в планинските райони те ще преминат в сняг.

Синоптичната обстановка до края на деня в петък и през нощта срещу събота в цялата страна ще се влошава. Валежите ще са придружени от силни пориви на вятъра, а с понижението на температурите и в по-ниското ще са от сняг. Не са изключени и виелици.

Важно е да уточним, че към този момент (12.12.) ECMWF, прогнозира валежи от дъжд, а GFS за по-усложнена синоптична обстановка. Да припомним, че моделът GFS, който се появи преди дни, не прогнозираше този процес.

Синоптиците от Meteo Balkans апелират шофьорите да обърнат внимание на прогнозите за предстоящата обстановка!

„През следващите дни тази прогноза ще претърпи много промени. Идеята на този тип прогнози е да се даде общ поглед за това какво можем да очакваме през седмицата.

Подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения, затова следете и ежедневните прогнози“, съветват синоптиците./ Източник: БЛИЦ