Областният информационен център навършва 12 години от създаването си

Областният информационен център навършва 12 години от създаването си

Областният информационен център в Перник отпразнува 12-години от създаването си.

Обикновено, на празник се прави равносметка за постигнатото през изминалата година. Управителят на информационния център Ирена Георгиева направи кратка ретроспекция на свършеното през отиващата си 2023 година.

„През 2023 година ОИЦ-Перник има над 265 потенциални бенефициенти, които получиха от нас отговори- на място, по имейл или по телефона на всичките си запитвания. Проведохме 12 информационни срещи с представители на бизнеса, общинската администрация и медиите на територията на областта. В тях взеха участие общо над 200 участници в различните информационни срещи. Проведохме на 9.03.20023 г. една обща кампания на мрежата, в залата на Общински дворец на културата. Целта бе да популяризираме работата на информационните центрове в България и да отбележим европейската година на уменията. Тази година  за нас беше много важна, защото представихме възможностите за кандидатстване с концепции- т.н. ИТ концепции. Имаме над 60 публикации в медиите през 2023 г, за което искам да благодаря на медиите, които и през тази година бяха наш истински партньор и отразяваха всички наши инициативи, отворени програми и мерки. Това позволи информацията да достигне до потенциалните ни бенефициенти. Общо за последните две години имаме над 520 потенциални бенефициенти и сме провели 22  информационни работни срещи с над 360 участници“, поясни Ирена Георгиева.

Ръководителят на проекта Иван Искренов поясни, че през изминалите две години е имало много препятствия, които са спъвали работата на областните информационни центрове в страната. „Визирам пандемиите и политическата нестабилност. Но ОИЦ-Перник навърши сериозна възраст- 12 години. Предстоят важни промени в информационните центрове и като ангажименти, и като компетенции. Искам да кажа, че започва създаването на нов проект за ОИЦ, който ще бъде с по-дълъг период- в рамките на 6 години, но и с много повече ангажименти и компетенции, които трябва да се прилагат“, поясни Искренов.

И както повелява традицията, на празника имаше и красива торта.