Важно за пенсионерите! Вдигат минималната пенсия от догодина

Важно за пенсионерите! Вдигат минималната пенсия от догодина

Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание прие на второ четене повечето от текстовете на Закона за бюджета на Държавно обществено осигуряване (ДОО) и продължава работа с второто четене на закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В бюджета за ДОО останаха за уточняване точки 2 и 3 от член 9, свързани с минималния осигурителен доход на регистрираните земеделски производители тютюнопроизводители, както и приложение 1 – таблицата за Минимален осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии за 2024 г. Не минаха повечето от предложенията за промени, направени между първо и второ четене като основната дискусия и окончателното решение за бюджет предстоят в пленарна зала.

Не минаха предложенията на министерството на финансите минималният осигурителен доход да е 933 лева, колкото ще е минималната работна заплата, както и предложенията той да е 850 лева. След три прегласувания на текстовете, депутатите се разбраха да направят допълнителни консултации с министерството на финансите по предложените текстове. Максималният осигурителен доход се вдига от 3400 на 3750 лева.

Очаква се  бюджетът на ДОО за следващата година да е над 24,3 млрд. лева.

Народните представители приеха минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст за 2024 г. Те решиха размерът й от 1 януари до 30 юни да бъде 523,04 лв., а от 1 юли до 31 декември – 580,57 лв. Депутатите приеха и размерът на еднократната помощ по Кодекса за социално осигуряване при смърт на осигурено лице за 2024 г. да бъде в размер на 540 лв.