Перник на второ място по случаи на домашно насилие

Перник на второ място по случаи на домашно насилие

4590 са жертвите на домашно насилие от началото на годината в България, като 90 процента от тях са жени и деца. Най-много мъже са пострадали в Бургас -54, а жени и деца в София, съответно 401 и 185 Няма нито една област без пострадала жена или дете. 3021 жени са пострадали от партньорите си или от свои близки от началото на годината до края на октомври. Това ги прави 66% от общия брой от жертвите за този период. 24% или 1121 са децата, върху които е оказан тормоз у дома. Пострадалите мъже са 448. Това сочат данните на МВР. Те са предоставени от вътрешния министър Калин Стоянов в отговор на депутатско питане. Насилниците са 3576, от тях мъже са 3156. Така силният пол съставлява едва 10 процента от жертвите, но 88% от насилниците. Това показват и случаите от последните дни, при които за домашно насилие бяха обвинени четири мъже и една жена.

Трите фрапантни случаи са в Перник от съботната вечер по време на снежната буря – внук наби баба си, мъж – жена си, а майка счупи чаша в главата на 10-годишния си син и бе оставена за постоянно в ареста, дете бе настанено за лечение със счупен череп в столично здравно заведение.  Тези инциденти помагат на миньорския град да се нареди на осмо място по домашно насилие в страната. В Перник от началото на годината са регистрирани 164 случая. Те са 0,19 процента от населението в областта, което нарежда града на второ място в страната след Силистра.

Като цяло най-много са случаите на насилие в София – 636. Слоде столицата се нарежда Варна с 468, а после Пловдив, където са 375.

Четвърти е Бургас с 366, а на пето място е Велико Търново – 245. Най-маелко са жертвите във Видин – едва 32.

Класацията обаче зависи и от броя на населението по области. Така се оказва, че всъщност жертвите са най-малко – едва 0,05 процента от населението. Най-сериозно е положението в Силистра, където пострадалите 114 души са 0,27 процента от живеещите в региона.