Коледният дух завладя жителите на община Трън

Коледният дух завладя жителите на община Трън

Петъчният 8 декември беше изпъстрен с много приятни емоции за жителите на Трън и общината. Преди обяд беше открит коледният базар, който вече се превърна в традиционен, благодарение на съвместните усилия на Община Трън и НЧ “Гюрга Пинджурова 1895. Трънчани имаха възможност преди новогодишните празници да посетят коледния базар в Трън и да си купят директно от производителите най-различни вкусотии за празничната трапеза.

На базара имаше домашно приготвени сушени меса, стерилизирано заешко, свинско и телешко месо.

Любителите на млечните храни имаха възможност да си купят домашен кашкавал, сирене, краве и овче кисело мляко.

Богат беше асортиментът от сладка, приготвени от горски плодове: малини, ягоди, боровинки. Трънчани отново показаха, че са майстори на домашно приготвените сокове, нектари, чудесни вина, превъзходен мед и какво ли още не. Имаше и сериозни предизвикателства- като сладко от люти чушлета…

Няколко щанда предлагаха богат избор от празнични украси и сувенири за Коледа.

На базара тази година преобладаваха местните фирми. Можеха да се видят и щандове с изработени коледни украси и подаръци от ДГ “Ален Мак“, Центъра за социална интеграция и рехабилитация, НЧ “Гюрга Пинджурова 1895“ и други институции в града.

В него с удоволствие се включиха и децата.

Според кмета на Община Трън Цветислава Цветкова, тази година на базара преобладават местните фирми. „Базарът е много хубав. Предлагат се много и разнообразни неща- от украси и сувенири до хранителни продукти за празничната трапеза.  Най-важното е, че този базар постигна целта си – да създаде коледно настроение у хората и да даде възможност на производителите да достигнат директно до потребителите. Той се утвърди и хората го очакваха“, заяви Цветкова.