Германското разузнаване: Ислямисти се готвят да убият принц Хари

Германското разузнаване: Ислямисти се готвят да убият принц Хари

Ислямисти планират атака срещу британския принц Хари, според германските органи за сигурност. За тях той символизира омразния Запад и привържениците на Израел, съобщава focus.de.

Припомня се, че принц Хари два пъти участва в мисии в Афганистан в продължение на месеци като втори пилот в британски атакуващ хеликоптер срещу талибаните и други ислямистки терористични организации като Ал-Кайда.

Херцогът на Съсекс описва военните си преживявания през 2014 г.: раняване и смърт на местни жители, сред които и деца; мъртви войници на бойното поле; постоянното транспортиране на ранените обратно в лагера.

„От мисълта за това все още ме побиват тръпки“, каза Хари тогава.

Преди седмица медийният портал на групировката „Ал-Кайда“ AS-Sahab Media Foundation призова мюсюлманското население по света да атакува британската кралска особа, за да подкрепи ислямистката палестинска терористична милиция „Хамас“.

Според доклад за ситуацията на Федералната служба на криминалната полиция (BKA), войнстващите ислямисти призовават за „кървави атаки и революции, които да бъдат използвани в подкрепа на палестинците“. Освен всичко друго, атаките трябваше да бъдат извършени срещу военновъздушния персонал на Запада.

Анализаторите на БКА разглеждат призива като „символичен акт на отмъщение и наказание за всички поддръжници на Израел“.

Талибаните разкритикуваха през януари принц Хари, след като той разказа в мемоарите си, че е убил 25 души в Афганистан по време на службата си като пилот на военен хеликоптер, наричайки ги „шахматни фигури, премахнати от дъската“, съобщава „Ройтерс“.

Книгата на Хари „Spare“ беше пусната в продажба в Испания дни преди световното ѝ представяне на 10 януари. Тя разкри дълбочината на разрива между принца и британския престолонаследник – брат му Уилям, както и други истории от живота му.

В една от главите 38-годишният мъж разказва за двете си пребивавания в Афганистан, първо като въздушен диспечер през 2007/08 г. и отново през 2012 г., когато е бил втори пилот стрелец във военните хеликоптери Apache.

Относно броя на хората, убити от него, той заявява: „Това не беше статистика, която ме изпълни с гордост, но и не ме накара да се засрамя. Когато бях въвлечен в огъня и объркването на битката, не мислех за тези 25 като за хора. Те бяха шахматни фигури, премахнати от дъската, лошите хора бяха елиминирани, преди да успеят да убият добрите хора“.

Абдул Кахар Балки, говорител на воденото от талибаните афганистанско министерство на външните работи, разкритикува този коментар.

„Западната окупация на Афганистан е наистина отвратителен момент в човешката история и изявленията на принц Хари са микрокосмос на травмата, преживяна от афганистанците заради окупационните сили, които убиваха невинни без никаква отговорност“, подчерта той.

От своя страна Анас Хакани, старши съветник в Министерството на вътрешните работи на Афганистан, също отправи упреци към херцога на Съсекс.

„Не очаквам Международния наказателен съд да Ви призове или правозащитниците да Ви осъдят, защото те са глухи и слепи за Вас. Но се надяваме, че тези жестокости ще бъдат запомнени в историята на човечеството“, написа той тогава в „Туитър“./Източник: БЛИЦ