Без адекватен контрол няма държавност, твърди директорът на НАП

Без адекватен контрол няма държавност, твърди директорът на НАП

  НАП не изпълнява политически поръчки. „Никога Асен Василев не ми се е обаждал, за да ми дава указания кого да проверявам“, заяви изпълнителният директор на Националната агенция по приходите /НАП/ Румен Спецов,  в интервю по Нова ТВ.

Към момента бизнесменът Васил Божков е изчистил всичките си задължения към бюджета. „За периода, за който е проверяван, е чист.“ „Лукойл“ също не дължи нищо и си плаща редовно данъците. Tова  обяви в ефира на Нова телевизия директорът на НАП Румен Спецов.

 „Лукойл“ 

„Лукойл“ непрекъснато е проверяван, а ревизионната дейност е съсредоточена върху това да установи дали има несъответствие в декларираното. Румен Спецов отказа обаче да отговори дали има много ревизионни актове на НАП, които да са оспорени от компанията и да падат в съда. Проверката на НАП на българи с имоти в Гърция и Дубай показала разминавания само на 3 лица от 2000. Страхотна новина е, че има българи с легални доходи, с които да си позволят имоти в чужди държави, лошата новина е, че тези доходи не са инвестирани в България, коментира Румен Спецов. Иначе данъчните били длъжни да направят тази проверка, за да защитят обществения интерес и да са сигурни, че го правят, въпреки че тя не е довела до сериозен приход към бюджета на държавата.

Барселонагейт

 Ревизионното производство е приключило. В рамките на данъчното разследване е установено едно лице с несъответствие на доходите, но вече всичко е платено. Установено е несъответствие и при едно лице, което обаче не попада в обхвата на български граждани, той е със статут и е предаден на съответните власти да бъде обложено там. Румен Спецов не посочи дали става въпрос за Испания или Турция, накъдето стана ясно, че водят следите на парите. Останалите са обложени у нас, където е установено несъответствие и вече всичко по нашето законодателство е платено.

БФС

 НАП ще провери цялата финансова дейност на Българския футболен съюз (БФС). Румен Спецов очаква обаче всичко да е наред, но когато приключат проверките НАП, ще изнесе данните. НАП не осъществява политически поръчки или политически чадър, увери още Румен Спецов. Асен Василев никога не му се е обаждал, а на въпрос дали това е правил премиерът Николай Денков, шефът на НАП отговори: „Няма как да стане“ и обясни, че двамата политици имат достатъчно чест и морал, за да не го направят, а и самият той също.

Идеите на Асен Василев не са екзотични

Идеите на Асен Василев за промени в данъчните закони не са екзотични, а се прилагат в много държави в света. Това, според Спецов, се отнася и за „донус – бонус“, това е практика в други страни. Така или иначе данъчните получават сигнали, а НАП е събрал 600 000 лева за година от сигнали и без да раздава награди. От началото на годината са получени 4500 сигнала за различни нарушения – от неиздаване на фактури и касови бележки, до неплащане на наеми, данъци и т.н.

 „Бонус-донос“

 Мярката „бонус-донос“ бе отхвърлена от парламента, както и мярката клиентът да има право да не плати, ако не е получил касова бележка. И за нея Румен Спецов обясни, че се прилага – в Гърция и в Румъния тя е въведена от 10 г. Тези мерки спомагали да се изсветлява икономиката, заедно с мярката за облагането на бакшиша.

 Националната агенция за приходите вече продава на търг автомобили, конфискувани от пияни или дрогирани шофьори. За разлика от другите приходи – за тези изпълнителният директор на агенцията Румен Спецов се надява не да растат, а да намаляват и мярката за  да има превантивен ефект, защото „това, което се случва по пътищата е недопустимо“, посочи той.

  Но дори и да няма сериозен ефект, данъчните ще продължат, тъй като това им е вменено като задължение по закон. Още: „Донос-бонус“ и кешови плащания до 5000 лева минаха на първо четене с идеи за промяна./Източник:Actualno.com