Приемат заявките за участие в „Сурва 2024”

Приемат заявките за участие в „Сурва 2024”

Вече се приемат заявките за участие в 30-то юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник. Крайният срок изтича на 15-ти декември, съобщават от общинската администрация.
За улеснение на участниците, заявките могат да се подават и онлайн. През системата вече са регистрирани и първите маскарадни групи от страната и чужбина.
Интересът към най- голямото фестивално събитие на Балканите, каквото е Сурва в Перник, и тази година се очаква да е голям, още повече, че това ще бъде юбилейното му, 30-то издание. Както повелява традицията на фестивала, той ще състои в последните почивни дни на януари 2024 година.
С конкурсната си програма маскарадът е среща и надпревара за различни персонажи и образи, сред които сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и др. През 2015 г. празникът „Сурова“ бе включен в представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. Двадесет и деветото издание на „Сурва“, проведено в началото на тази година, постигна своеобразен рекорд с присъствието на над 10 000 участници от България и чужбина по време на трите фестивални дни.