Перничани ще плащат с 6% по-скъпа вода от началото на 2024 година

Перничани ще плащат с 6% по-скъпа вода от началото на 2024 година

С 6% ще поскъпне цената на питейната вода в област Перник от 1 януари 2024 г. Окончателното решение за цената на водата, която подават В и К- дружествата в страната бе взета от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Утвърдената от държавния регулатор цена на водата от началото на идната година в пернишки регион е 3.84 лева за един кубик, при 3.63 лв. за кубик в момента. Това означава поскъпване с 0.21 лева/кубик.

На въпроса, какво налага поскъпването на водата, управителят на „В и К“-Перник инж. Борислав Иванов поясни, че в разработеният бизнес план на дружеството е заложено всяка година поскъпване на цената на водата. „Причините за повишаването на цената са няколко. На първо място, както знаете, в момента се реализира мащабен воден проект, в който дружеството има съфинансирене, което не е никак малко. Ние получихме заем, за да стартираме този мащабен  проект и тези пари трябва да ги връщаме. Вярно е, че за Перник водата се подава основно гравитачно, но има не малко квартали и населени места в общината, където се подава с помпи, които консумират електроенергия. В голяма част от останалите населени места в региона водата се подава с помпи. Наред с това непрекъснато поскъпват всички материали, а да не забравяме и цената на горивата. Въпреки това, за сега жителите на областта, в сравнение с други региони на страната, плащат сравнително по-евтина цена на водата“, заяви инж. Иванов.

Ако прочетем доклада на КЕВР от заседанието на комисията на 30 ноември става ясно, че водата в 22 областни града на страната ще достигне 5 лева/кубик.  Това се дължи на факта, че цената на ВиК скочи с около 15% от 1 януари 2024 година.

Съгласно изчисленията на регулатора през 2024 г. за 8 регионални дружества се предвижда увеличение под 10% на цените на ВиК услугите спрямо действащите цени на ВиК услуги за 2023 г. Това се отнася за областите: Кюстендил, Шумен, Перник, София – област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен. За 6 дружества планираното увеличение е с над 20% спрямо действащите цени – в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч.