В Перник откриха изложба, свързана с темата за домашното насилие

В Перник откриха изложба, свързана с темата за домашното насилие

По покана на фондация „Пулс“ в Перник бе открита изложбата „Пробуждане между редовете“. Проектът е на фондация „Emprove“ и е част от #ИзкуствотоПробужда – поредица от арт проекти на организацията.

Проявата в миньорския град се осъществява с подкрепата на Община Перник и Областна администрация. Официалното откриване уважиха областният управител Людмил Веселинов, зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев, началникът на кабинета на министъра на правосъдието Борислав Ганчев, представители на Британското посолство, социални и образователни институции от региона.

Експозицията, подредена в сградата на Минната дирекция, представя картини на 23 български артисти с техния визуален прочит на истории, написани от #ЖенитеSurvivors – първата по рода си българска общност, създадена от жени, успели да се освободят от емоционално или физическо насилие. В края на миналата година, с подкрепата на Британското посолство в България, участничките са преминали професионален курс по творческо писане, след което са сътворили тридесет разказа на тема „Пробуждането“. Те са редактирани от писателите Уил Бъкингам и Хана Стивънс в английските им версии, а на български от Силвия Иванова и Надежда Радулова.

„Кратките разкази са създадени лично от жени, спасили себе си и близките си от травмиращи отношения с насилник и впоследствие преминали през терапевтичните сесии на фондацията“, поясни преди откриването Олга Минева, основател на фондация „Emprove“.

„Свикнали сме да говорим за домашното насилие постфактум, а тук показваме как институциите и неправителственият сектор работим заедно, за да може да предотвратяваме, разкриваме и преодоляваме последиците от домашно насилие. Тази изложба е част от цялата тази дейност, с която сме се захванали в тази посока и отвово препотвърждаваме желанието си на законодателно и организационно ниво да правим така, че проблемите с домашното насилие да могат да бъдат реално и действително разрешени“, каза Борислав Ганчев, началник на кабинета на правосъдния министър.

Откриването на изложбата в Перник съчета визуалното изкуство със среща с две от авторките, участвали със свои истории в проекта.

В „Пробуждане между редовете“ участват още илюстратори, мултидисциплинарни творци и стрийт артисти, сред които Анжела Пенчева, Мила Табакова, Елена Панайотова, Елина Бучукова, Капка Кънева, Кирил Златков, Юлиян Табаков. Всеки от тях интерпретира една или повече истории на жените, преживели насилие.

Експозицията, която ще гостува в Перник до 10 декември, вече е представяна в различни български градове, както и в чужбина.