Петата научна конференция на музея в Брезник приключи с тур из забележителности в Сръбско

Петата научна конференция на музея в Брезник приключи с тур из забележителности в Сръбско

Приключи V-та национална конференция с международно участие „Общество, Култура, Образование”, която се организира от Общински исторически музей-Брезник.

Научният форум се проведе на 30 ноември в Брезник и приключи с обмяна на опит на 1 декември в сръбския град Пирот. Близо 30 докладчици представиха присъствено и онлайн в музеен обект “Военен клуб” в Брезник доклади на различни теми. Сред участниците бяха директорът на Музея на Понишавието в Пирот, Сърбия Саша Йованович и уредници от институцията. По време на конференцията брезничани и гости на Брезник се запознаха с последните открития от древния некропол в трънското село Врабча. Прочетете още по темата в публикацията: Открития в Трънско бяха представени пред научна общност в град Брезник по време на петата конференция на местния музей. Този доклад, както и останалите, ще бъдат публикувани в сборника “Известия на Общински исторически музей-Брезник” том V, който предстои да се отпечата.

На 1 декември делегация от научния форум в Брезник посети сръбския град Пирот, където бяха посетени Музеят на Понишавието, църквите „Свето Рождество Христово“ и „Свето Успение Богородично“, както и Пиротската крепост.