Регионалният исторически музей в Перник отбеляза тържествено 70 години от създаването си

Регионалният исторически музей в Перник отбеляза тържествено 70 години от създаването си

По повод 70-годишния си юбилей, Регионалният исторически музей в Перник получи плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ на президента на Република България Румен Радев. Отличието бе присъдено за значимия принос на музея в изучаването, съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на Перник и България. Плакетът бе връчен на директора на РИМ-Перник Милан Миланов от съветника по културата на държавния глава- Пламен Славов.

Сред гостите уважили тържеството бяха още: народният представител от ПП “Възраждане“ Димо Дренчев, заместник – кметът на община Перник Стефан Кръстев, представители на държавни и общински институции.

В словото си, директорът на РИМ-Перник Милан Миланов, подчерта, че музеят е място, където се срещат минало и настояще, за да има бъдеще.

„Седемдесет години са един съзнателен човешки живот, но седемдесет години от историята са един миг, една частица. За тези години нашият музей се утвърди като уважавана институция не само в общината, но и в целия Югозападен регион. Много хора оценяват труда на музейния работник, но  има и такива, които гледат нихилистично на него. За 70 години РИМ Перник има близо 50 000 съхранени културни ценности. Той се превърна не само в културно, но и научно и изследователско средище. През изминалите години музеят успя и продължава да надгражда работата ди и с организирането на множество образователни инициативи и дейности за деца като „Ваканция в музея“ и „Улица „Вълшебна“, с които не само осмисли свободното им време, но и ги запозна с историята на пернишкия край“, подчерта Милан Миланов

По повод юбилея, той връчи плакети на бивши служители  институцията.

Сред наградените бяха дългогодишният етнограф Цветана Манова и бившите директори на РИМ – Огнян Аспров и Симеон Мильов.

Сред отличените бяха настоящи служители, дарители и партньори на музея. По повод честването Камерен оркестър „Орфей“, с диригент Райчо Христов, изпълни класически музикални произведения.

През целия ден днес стотици перничани и жители на региона посетиха музея.