Пернишките миньори направиха дарение на Регионалния музей в града

Пернишките миньори направиха дарение на Регионалния музей в града

По повод 70-годишнината на Регионалния исторически музей в Перник, миньорите направиха скромно дарение, което да подпомогне усилията на учените и музейните работници за запазването и популяризирането на българската история.

„Решихме да направим едно малко дарение на една от важните културни институции в нашия град. Точно 70 години Регионалният исторически музей е нещо повече от място за експозиции. Той е място, което дава образование и пази българския и традиционния пернишки дух. Той е място, където историческата наука се развива и върши своята благородна мисия“, заяви изпълнителният директор инж. Здравец Ефтимов и добави: “Мините в Перник са важна част от историята на нашия древен град и ние като представители на пернишките миньори, ще продължим да подкрепяме нашите историци, археолози и музейни работници“.

В миньорския град се проведоха редица събития, посветени на 70-годишнината на музея като научната конференция „Долината на Струма-пътища и контакти“ и изложба посветена на бойната слава на 26-ти пернишки полк-„България се бои само от бог“.