Шестокласници от пернишко училище с призови места в конкурс за Джани Родари

Шестокласници от пернишко училище с призови места в конкурс за Джани Родари

Ученици от IVг клас, участници в клуб „Мисия „Еколог“ и здравословен начин на живот“ с ръководител Елица Цанкова, спечелиха три призови места в конкурс за кратък разказ и артистична книжка „Писатели в тревата“, посветен на Джани Родари. Инициативата се популяризира от културните асоциации DragoLago и Mastronauta в сътрудничество с община Omegna, Гимназия „Filippo Maria Beltrami“, Парка на фантазиите „Gianni Rodari“ и световното движение Save the Soil, съобщават от учебното заведение.
Тема на шестото издание беше „Животът под земята“. В него участваха 150 разказа, от които 110 италиански и 40 чуждестранни от Германия и България. От 2020 г. международното участие е по инициатива на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София, от които е получена поканата за участие.
Конкурсът е в три категории: Секция Пролет (основно училище), Секция Тийнейджър (прогимназиален етап) и Секция Артистични книги, а пернишките ученици са класирани в две от тях.
Мария Бориславова Василева – първо място за разказа „Добрият пример“, Пламена Пламенова Коритарова – второ място за артистична книжка “Мистериозният фонтан“ и Сава Бойков Миланов – трето място за артистична книжка „Тайната под земята“. Всички те получиха грамоти, а творбите им бяха отпечатани в книжка.
Церемонията по награждаването се проведе в родния град на Джани Родари – Оменя, Италия, а ръководството на ОУ “Св. Иван Рилски“ съдейства, за да може учениците да присъстват на награждаването и да вземат участие в дейностите, съпътстващи седмицата, посветена на писателя. С присъствието си учениците представиха достойно своето училище.
По разказа на Мария Василева и рисунки на учениците ще бъде създадена кратка видео анимация. За тази цел предстои да се направи творческа лаборатория в ОУ “Св. Иван Рилски“ с координатора на Младежкия общински съвет в град Оменя, Паола Джиролдини.