Седмична прогноза за времето за 27 ноември – 3 декември 2023 година

Седмична прогноза за времето за 27 ноември – 3 декември 2023 година

Същинската снежна зима вече е тук. Ще се задържи ли снежната покривка и да очакваме ли нови валежи от сняг или от дъжд, вижте в седмичната прогноза за времето за 27 ноември – 3 декември 2023 г.

 Понеделник и вторник

В понеделник вятърът ще отслабне. Ще има променлива облачност, по-често до слънчево. Нощните температури ще се понижат още и минималните на места в котловините ще са до минус 8° – минус 10°, а дневните ще са между минус 1° и 4°, в югоизточните райони до 6°-7°. Привечер вятърът ще се ориентира временно от югозапад, облачността от запад отново ще започне да се увеличава. Във вторник със слаб до умерен, в източните райони временно силен юг-югозападен вятър, ще се затопли. Облачността над страната ще се увеличи, ще започнат валежи от дъжд и сняг, ще има условия за поледици, с най-голяма вероятност в Северозападна България. Това съобщиха от НИМХ.

Сряда и четвъртък

 В сряда ще се задържи облачно, с валежи, от дъжд и от сняг. Вятърът отново ще се обърне от запад-северозапад, ще се усили и с него ще нахлува нова порция студен въздух. Температурите ще са с малък дневен ход, от около нулата на места в Западна България до около 10° в Югоизточна. До вечерта валежите ще спрат, през нощта срещу четвъртък и облачността ще се разкъса и ще намалее. В четвъртък ще преобладава слънчево време. Вятърът чувствително ще отслабне и ще се смени с южен. Сутринта ще е доста студено, през деня ще започне затопляне, което ще продължи и през следващите дни.

Разкъсана облачност в петък

 В петък ще има разкъсана, предимно значителна, висока и средна облачност. В западната половина от страната вятърът ще е слаб в котловините и равнинната част ще е мъгливо или с ниска облачност и намалена видимост, а температурите ще останат сравнително ниски. В източната половина вятърът ще се усили и дневните температури ще се повишат още, като ще достигат на места до към 15°.

 Облачно в събота и неделя

 В събота и неделя ще преобладава облачно време. В Западна и Южна България се повишава вероятността за валежи от дъжд. Все още ще е сравнително топло, но в северозападната част от страната ще започне понижение на температурите.