Значително са намалели болните от заразни болести и ковид, твърдят от РЗИ

Значително са намалели болните от заразни болести и ковид, твърдят от РЗИ

Драстично са се увеличили болните от остри респираторни заболявания и грип в пернишка област през изминалата седмица. Регистрираните заболели през седмицата са 100, при 65 за предходната. Заболеваемостта през този период е била 142,98%оо, при средна за страната 86,72%оо към 20.11.2023 г. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

Другата много добра новина е, че  близо девет пъти по-малко са болните от варицела в региона. През седмицата са регистрирани само 3 дечица от общините Перник и Радомир. Най-много са на възраст от 5 до 9 години- 2 и само 1 е на възраст от 0 до 4 годинки. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати  са  колективите на: ДГ №1 „Миньорче“-Перник, ДГ „Валентина Терешкова“ – Батановци и НУ „Архимандрит Зиновий“- Радомир.

Добрата новина е, че почти наполовина са намалели заболелите от заразни заболявания. През изминалата седмица са констатирани 48 болни, при 82 за предходната.

С това не свършват добрите новини.  Три пъти по-малко са и заболелите от скарлатина. Регистрираните през седмицата болни са 2-ма, при 6 за предходната седмица. Заболелите са от община Перник в следните възрастови групи: 5-9 г. – 1  и 40-49 г. – 1. Те се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнат е само колективът на ОУ „Св. Иван Рилски“ гр. Перник.

 Намаляват и болните от коронавирус. През изминалата седмица са установени 42-ма болни, при 47 за предходната. Няма засегнати колективи в региона. Освен това, по мнение на медиците, болестта сега преминава без тежки усложнения, както преди две години.

Да пръв път от две седмици е регистриран и 1 болен от ентероколит. Заболелият е момиче на 9 г. от Перник. Настанено е за лечение в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров “София.

От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През отминалата седмица инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 139 проверки. От тях 51 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене.  12 проверки  са извършени относно спазване на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.

 По време на проверките миналата седмица, здравните инспектори са издали 3 предписания за отстраняване на извършени нарушения.

И през изминалата седмица Здравната инспекция е извършвала непрекъснат мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 408 проби от различни населени места в региона, за да се установи дали те отговарят на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.