Фермери излизат на протест: Положението е катастрофално и настояват за среща с Денков, ГЕРБ и ДПС да сменят Вътев

Фермери излизат на протест: Положението е катастрофално и настояват за среща с Денков, ГЕРБ и ДПС да сменят Вътев

В четвъртък от 11 часа организираме протестно шествие, което ще започне от Министерство на земеделието и ще завърши пред Министерски съвет. Положението е катастрофално. В четвъртък ще видите, може би толкова хора от два сектора, никога не е имало дотук, заяви вчера председателят на Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Димитър Зоров по време на пресконференция на тема: „Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство“.

„Протестът е законен. Пуснали сме уведомления до Столична община и МВР. Призовавам кмета на София Васил Терзиев да бъде съпричастен и да помогне в организацията. Да определят място пред Министерство на земеделието, така че хората да спират безпрепятствено и всичко да мине мирно. Призоваваме всички да бъдат съпричастни“, добави Зоров.

Той коментира, че работниците не ги интересува къде работят, а искат заплащане и те няма как да калкулират достойни заплати на тези хора, когато имат по-ниско подпомагане от това на фермерите в Европа. “Те ни обезкървяват и вземат нашите работници”, категоричен е той. Според него финансовият министър Асен Василев догодина ще се чуди как да си върже бюджета като затворят фирмите и няма да има кой да плаща данъци. “Призоваваме не унищожавайте производството. Да се намесят двете партии – ГЕРБ и ДПС, които контролират ПП-ДБ и да свършат работят, да ни освободят от тази агония и да изпълнят всичко, което пише в меморандума”, каза още той.

Председателят на Обединени български животновъди (ОБЖ) Бойко Синапов коментира, че ситуацията загрубява и земеделския министър Кирил Вътев не се е справил с това да отстои исканията на фермерите. Той обяви, че настояват за оставката на министър Вътев. Синапов се обърна към ГЕРБ и ДПС и заяви: „Всичко, което пое като ангажимент не го направи министър Вътев“, категоричен е той. Синапов коментира, че в четвъртък излизат на протест и ще настояват за спазване на поетите ангажименти.

„Аз съм възмутена от държанието на един министър, да обижда армията работещи хора, да ги нарича алчни“, каза председателят на Асоциацията на биволовъдите в България Мария Степанчева. Тя коментира, че в интервю в една от националните телевизии Вътев е използвал манипулация и информацията му е лъжлива. „Тези средства, за които говори са отчетени по инвестиционен проект, одобрен преди две години и половина и сега се отчита, средствата са за 2021г. и 2022г.“, поясни тя.

Степанчева обяви, че ставките за национална помощ са с 35% надолу спрямо предишния програмен период. „Вътев се мъчи всячески да докаже, че ние получаваме много пари и сме добре. Нищо от меморандума не е изпълнено. Той е сложил розовите очила и смята, че всичко е окей“, смята Степанчева. Тя настоя и за среща с премиера Денков, на която да бъдат обсъдени проблемите на млечното животновъдство.

Председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) Велин Георгиев коментира, че 90% от разходите на оранжериите са енергия. “При тези две войни, зимата ще е още по-тежка. Сега е момента търсим от министъра да подсигурят газта, да имат сигурност нашите работници да работят. Както са сложили министър Вътев, така да му намерят друга работа. ДПС и ГЕРБ да се вземат ръка да ръка и да сложат специалист”, призова той. Георгиев се обърна и към Вътев и призова да приеме организациите.