АЕЖ: МВР дължи отговорност за насилието над граждани и журналисти миналата седмица

АЕЖ: МВР дължи отговорност за насилието над граждани и журналисти миналата седмица

Министерството на вътрешните работи дължи отговорност за насилието над граждани и журналисти по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз от 16 ноември в София. Наред с множеството сигнали за пострадали граждани, събрахме информация за девет журналисти, срещу които полицията неправомерно и незаконно е упражнила сила. Част от случаите са видни във видео записите от протеста и показват непрофесионализъм и дори умисъл в действията на представители на полицията.

Обезпокоително е, че част от колегите са пострадали, въпреки че ясно са се идентифицирали като журналисти пред органите на реда. Медиите трябва да направят всичко възможно техните представители да посещават подобни струпвания на хора с ясно отличителни знаци (големи надписи PRESS) и дори със защитно облекло, когато това се налага. Полицията обаче показва, че не знае как да се отнася с представителите на пресата, които са там с цел обществото да бъде информирано за случващото се. За съжаление, тежко екипирани полицаи за пореден път реагираха на провокации чрез насилие не само срещу отговорните, но и срещу мирни протестиращи, случайни граждани и дори журналисти.

Абсолютно недопустимо е полицаи да карат фоторепортери да трият кадри, за да прикрият свои неправомерни действия. Недопустимо е и да им забраняват да снимат. Полицаите са длъжни да имат идентификационни номера на видни места – правило, което редовно се потъпква от Министерството на вътрешните работи. Дори само липсата на идентификационни номера, която говори за подготовка за насилие и злоупотреби, е причина да се търси отговорност от началниците на Столичната дирекция на вътрешните работи и МВР. Но умишленото насилие срещу журналисти и граждани не може да бъде подминато. От пресцентъра на МВР заявиха за АЕЖ, че е започнала вътрешна проверка. За пореден път след такъв случай полицията ще се проверява сама. И без да е завършила проверката, е ясно колко ефективна ще бъде тя. Настояваме за независимо разследване и понасяне на отговорност. Призоваваме всички пострадали, които все още не са подали жалби, да потърсят правата си и сме готови да окажем правна помощ на всеки колега.

След понасяне на отговорност от виновните за полицейското насилие на 16 ноември, е необходимо да се проведат обучения и инструктажи на служителите за борба с безредиците по какъв начин да се отнасят с журналисти. Отдавна настояваме при подобни случаи да има определен служител за контакт с медиите и за случаи със замесени журналисти. За пореден път, научаваме по време на протест за бити и задържани журналисти и нямаме контакт в МВР, когото бързо бихме могли да уведомим и да предприеме действия. В подобни случаи свързване с пресцентъра е безполезно, тъй като от там нямат директна връзка със служителите на терен.

АЕЖ ще сигнализира Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа за полицейското насилие от четвъртък и българските власти ще са задължени да отговорят и дадат информация за всеки един от случаите. Инцидентите вече влязоха в полезрението и на международната организация “Репортери без граници”.