Заради влошаване на времето: ГДПБЗН с превантивни мерки

Заради влошаване на времето: ГДПБЗН с превантивни мерки

В Националния оперативен център на ГДПБЗН /Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението/ е постъпила информация за метеорологичната обстановка в страната, според която предстоят силни ветрове и валежи.

За  двес-18 ноември, събота, е обявен „оранжев код“ за силен северозападен вятър със скорост 10-15 м/с. Очакванията са в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Софийска, Перник, Търговище поривите да достигнат до 25-30 м/с.

Валежи от дъжд с количества 15-35 л/кв.м се очакват в областите Добрич, Варна и Бургас. Според хидрологичната прогноза на НИМХ-МОСВ през следващите 48 часа това може да доведе до повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.

Предвид динамична метеорологична прогноза ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ изпрати до областните управители указания за предприемане на допълнителни мерки, съгласно правомощията им по чл. 64 от Закона за защита при бедствия.

Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации. За прогнозите са уведомени и директорите на ОДМВР в областите с „оранжев код“.