Ученици излизат на протест в защита на битото момче

Ученици излизат на протест в защита на битото момче

Пребитият 16-годишен Илиян от Перник, който е със специални потребности, разказа, че при въпросния случай са го удряли дълго време. Ситуацията стана обществено достояние, след като клип със случката бе разпространен в социалните мрежи.

Малтретираното момче сподели още, че често се случвало да го тормозят и това не било първият случай на подобно насилие.

Илиян се среща случайно с двете момичета от клипа. Твърди, че и двете започват да го удрят, а едно момче снима цялата брутална сцена.

На въпрос защо момичето му е посегнало, Илиян отговоря: „Защото казва, че съм говорил някакви неща“. Той отрича да е влизал в конфликт с тях. Разказва още, че побоят над него продължил дълго. С двете момичета били от един квартал и се познавали отдавна. Но насилието над него не се случвало за първи път, съобщава NOVA.

След като публичният линч приключил, Илиян се прибрал вкъщи, без да сподели за случилото се. За синините около очите лъже, казва, че се е ударил. Баща му разбира случайно каква е истината.

„Момичето, което се вижда на клипа, го познавам от малко. Доколкото знам е дъщеря на директорка, но тя се е пенсионирала“, добави той. И настоява децата, малтретирали сина му да бъдат наказани. „С цялата строгост на закона!“

Припомняме, че в социалните мрежи бе публикуван клип, в който се вижда как ученик със специални образователни потребности от Перник е малтретиран и бит от момиче.

На въпросното видео се вижда как момиче се кара и удря поредица от шамари на седнало момче на пейката. „Гледай ме в очите“, казва ученичката на момчето. След това го кара да си свали долу ръцете, за да не й пречи да го удря. Момчето плаче, а до него седи друго момиче, която безучастно гледа тормоза на своя връстник, докато се смее, а трето се предполага, че снима.

Клипът с насилието над момчето предизвика широк обществен отзвук и в момента той е обект на разследване от страна на компетентните органи.

Случаят с бития 16-годишен Илиян в Перник продължава да е една от основните теми за коментар сред перничани. А във фейсбук пернишка тиййнейджърка излезе с да се организира събиране в центъра на града, в защита на Илиян.

„Здравейте, скъпи съграждани, пиша по повод това че в събота (18.11.2023) ще се състои протест в Перник в подкрепата на Илиян Ивайлов който беше жестоко бит от наша съгражданка. Моля всеки,  който има възможност, да дойде от 12:00 до 18:00 часа. Събираме се на площад „Кракра“. Нека направим Перник по-добро място за живот и развитие! Моля споделяйте за повече гласност!“ – това написа ученичката Ирена Любомирова в социалната мрежа.