Изключиха побойничките от училищата им, местят ги в други учебни заведения

Изключиха побойничките от училищата им, местят ги в други учебни заведения

Момичето, заснето на видеоклип да бие момче със специални образователни потребности, е преместено в училище в Радомир. Ученичката, която е осмокласничка, сама е пожелала това, още преди педагогическият съвет в Шесто средно училище в Перник да излезе с решение, съобщи директорът Адриана Ольова.

Второто момиче от клипа, което наблюдава побоя и се смее, е ученичка в седми клас в Седмо основно училище. Тя също ще бъде преместена. В момента тече процедура, каза зам.-директорът на учебното заведение Миглена Александрова.

Напомняме, че кметът на Перник Станислав Владимиров, който излезе с остра реакция след каченото в социалните мрежи видео и зам.- кметът Стефан Кръстев са посетили Професионалната гимназия по облекло и туризъм, където учи малтретираното момче. Те са се срещнали с Илиян и с баща му, разговаряли са със съучениците му и ръководството на училището, а по-късно Илиян и баща му са били приети и в кабинета на кмета.

Междувременно стана ясно, че мобилна група от психолози към МОН, заедно с представители на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование вече има готовност да окаже помощ на станалия обект на агресия Илиян. Специалистите ще работат и с всички останали ученици – свидетели и участници в недопустимия случай.

МОН започва и цялостна проверка , за да се изясни взети ли са всички мерки за превенция на подобни ситуации, имало ли е други сигнали и нередности, за които не са били уведомени в РИО и какви действия се планират за в бъдеще.