Библиотекари от Регионалната библиотека в Перник гостуваха на две училища

Библиотекари от Регионалната библиотека в Перник гостуваха на две училища

На 17-ти ноември се постави началото на първия „Ден на четенето“ в България. Негови организатори са фондациите „Четене“ и „Детски книги“, както и сдружение „Книги и четене“.

По този повод библиотекари от Регионалната библиотека в Перник гостуваха на децата от две пернишки училища и четоха книжки. Пред първокласниците и второкласниците в 13-то ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ те представиха поучителната история от книжката на Ерик Еманюел Шмит „Островът на свободата“. Малките ученици след това разговаряха с библиотекарите за това дали обичат правилата в училище и вкъщи, дали се съобразяват с някои от изискванията на родителите и дали човек може да бъде свободен, без да си дава сметка за другите около него.

Второто четене бе пред III Б клас в 6-то СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Там библиотекарите прочетоха друга от прекрасните книжки на Шмит- „Мечето, което искаше да бъде щастливо“. В деня на четенето обаче, класният ръководител на третокласниците бе подготвил истинска изненада- четене на непознат текст. Децата показаха много добри умения, като всяко едно дете прочете по абзац от „Приказка за доброто“.

Инициативата „Ден на четенето“ обхваща днес цялата страна и цели да насочи вниманието към четенето като фундаментален процес за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения. Мотото на събитието е „Четенето дава възможности“.