Административният съд в Перник отхвърли искането на  ПП „Възраждане“ за повторно броене на не валидните бюлетини в Земен

Административният съд в Перник отхвърли искането на ПП „Възраждане“ за повторно броене на не валидните бюлетини в Земен

Административният съд в Перник отхвърли жалбата на ПП “Възраждане“ за ръчно броене на не действителните бюлетини от местните изболи на 29 октомври в община Земен. Това информираха присъстващи на съдебното заседание. Съдът прие да се направи математическа експертиза от вещо лице, по отношение на разпределението на мандатите в местния минипарламент. Ще се направи отново проверка на работата на фирма Информационно обслужване по отношение зададената формула, по която се изчисляват мандатите. Ще бъде проверено още дали бюлетините, които са предадени на ОИК, отговарят на броя действителни и не действителни бюлетини в протоколите на СИК-овете.

В жалбата на ПП “Възраждане“ първоначално се настоявало да се броят не действителните бюлетини първоначално в 6 от секциите в община Земен.  Но в последствие поискали да се преброяват още 8 секции, което на практика означава  всички секции в общината. Но когато са били представени като доказателство протоколите от СИК-овете се установило, че няма подписи на членове на комисиите с особено мнение и няма констатирани изборни нарушения. Самият изборен процес в общината е преминал спокойно и нормално. Установено е, че в протоколите няма и поправки, освен един протокол. От всички тези факти, Административният съд е излязъл с решение, че не е основателно искането за повторно броене. Твърденията, че Община Брезник не е организирала перфектно превозване на бюлетините от СИК-овете до ОИК и е създала възможности за злоупотреба, също се оказали неоснователни.

Очаква се, след като бъде представена експертизата, съдът да излезе с решение по казуса до 21 ноември.

По всичко изглежда, че надеждите на ПП “Възраждане“- от не валидните бюлетини да успеят да се сдобият с шести мандат в Общинския съвет в Земен, оспорвайки четвъртия мандат на ППГЕРБ, тоест да имат болшинство, няма да се осъществят.

Разпределението на мандатите в Общинския съвет в Земен в момента е следното: 4 са на ППГЕРБ, 2 на БСП и 5 на ПП „Възраждане“.

За председател на новоизбрания Общинския съвет бе избрана Ива Борисова.