Студ, дъжд и гръмотевици идват до часове! Ето кога и къде ще побелее

 Студ, дъжд и гръмотевици идват до часове! Ето кога и къде ще побелее

След преминаването на студения фронт вчера, през нощта започна да се изяснява. С умерен и силен северозападен вятър обаче ще продължи да нахлува студен въздух, сочат прогнозите на синоптиците.

Днешният ден ще започне със слънце и температури между 3 и 9 градуса. Около и след обяд ще бъде  предимно слънчево, като все пак ще има и кратки заоблачавания главно над планините и Североизточна България. Все още ще се усеща хладен северозападен вятър, най-вече в Дунавската равнина. Така максималните температури ще достигат от 11 до 16 градуса.

В планините зимата все по-често започва да напомня за себе си. След валежите през последната седмица, по най-високите части вече има около 5-10 сантиметра снежна покривка. И въпреки че утрешния ден ще премине с много слънце, ще духа силен и студен северозападен вятър, който ще задържа температурите доста ниски. Над 2000 метра височина стойностите през целия ден ще останат отрицателни.

През следващите дни над Балканите ще се образува циклон, който ще донесе първото сериозно застудяване у нас. В петък облаците бързо ще се увеличат и следобед в западните райони ще завали дъжд.

През почивните дни обстановката ще е почти зимна. Ще е по-често облачно с валежи, които в Източна България ще бъдат доста интензивни. Ще духа и силен северозападен вятър, който бързо ще понижава температурите. Така по високите западни полета и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг, а по планинските проходи може да се натрупа и снежна покривка.

Около обяд в събота, под влияние на циклон, от запад на изток облачността ще се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд, които около обяд в Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще премине в сняг. Валежи от сняг се очакват и в района на София, прогнозират от „Метео Балкан“.

Очакваната снежна покривка в района на столицата е около 5 см. В планините ще натрупа и ще е между 15-20 см.