На историята на завод  „Кристал“  е посветена изложбата на Невена Георгиева

На историята на завод  „Кристал“  е посветена изложбата на Невена Георгиева

Историята на емблематичния за Перник завод „Кристал“, останал вече в миналото, са тема на изложбата на Невена Георгиева, която ще бъде открита на 21 ноември в пернишката галерия „Кракра“.

Завод „Кристал“ е създаден през 30-те години на 20 век в град Перник като българо-белгийско дружество. Основната му дейност е била насочена към производството на плоско стъкло с различни дебелини чрез специфичните „Фурко“ машини за вертикално изтегляне на стъкления слой. Произвеждал е буркани, закалено стъкло и е изпълнявал различни специални поръчки през годините на своето съществуване. На 27 април 1998 г. „Булгаргаз“ внезапно спира подаването на природен газ към завода. Официалната версия е, че дружеството е натрупало множество дългове. Какво означава това за този 24-часов работен процес, в който ваните за стъкло са били пълни с разтопена маса готова за непрекъснато производство?

Втвърденото стъкло от разбитите пещи, които никога вече няма да могат да бъдат използвани, се превръща в отправна точка за художествена интерпретация. Деформирано с помощта на скенер, неговият образ се разтича в търсене на нова форма. Невъзможността му да се реализира като реален обект води до запечатване на силуета му в повърхността на стъклената маса, като по този начин бива трансформирано и заредено с нови значения. Артефактите – събрани сувенири от близки, познати, непознати, закупени, подарени и взети на заем, са едно от малкото неща, за които може да се твърди със сигурност, че са били произведени в Завод „Кристал“. Любопитен факт е, че те не са били част от масовата продукция. Бившите служители на завода, от които са взети обектите, твърдят, че са създадени за „вътрешно ползване“, а не за продажба. Подарявани са на близки и познати, на гости на завода, на ученици и студенти, на работниците по повод на значими приноси към дейността. Тези обекти носят характера на уникати. Стъклото се разлива, съединява се по неповторим начин в разнообразните си комбинации от цветности и изстива сякаш завинаги. Докато не бъде разрушено или докато някой не създаде нещо ново от него. Образите на тези обекти са трансформирани и включени във въображаем и никога не-съществувал каталог на сувенирите произведени в завода.

На територията, която все още носи името Завод „Кристал“, продължават да работят различни малки производства. Едно от тях е фабриката за шоколадови бонбони. По ирония на съдбата българо-белгийската нишка все още е актуална през шоколадовите бонбони произведени там, които се асоциират с популярните морски фигури от белгийски шоколад. Артефактите от завода са претопени и свързани с новата неочаквана форма, която е следствие от различни производствени нагласи и търсения. По този начин сувенирите дават повод за създаване на нов обект – кутия с бонбони, която претопява миналото в настоящето.

Невена Георгиева е сценограф на свободна практика и хоноруван преподавател по Живопис в катедра „Сценография“ към Национална художествена академия.

През 2021 г. защитава дисертационен труд към катедра „Сценография“ на НХА, където също е завършила своята бакалавърска и магистърска степен. През 2019 г. пътува на обмен по програма Еразъм+ в Унгарски университет за изящни изкуства, Будапеща, а през 2013 г. по същата програма в Академията за изящни изкуства, Хелзинки.

Работи в различни по характер театрални и кино проекти. През 2023 г. участва като сценограф в българският павилион на Пражкото квадринале – PQ Bulgaria, Late Antroposcene Findings.