Започва традиционната акция „Зима“

Започва традиционната акция „Зима“

Традиционната акция „Зима“ започва от днес, напомниха на нарочна пресконференция в ОД МВР – Перник.

В рамките на акцията ще се проведат три тематични кампании, реализирани успешно през последните 8 години:

Първата от тях ще тече от 15 до 25 декември под мотото „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ и ще бъде насочена към водачите на ППС – велосипедисти, превозни средства с животинска тяга и др.

Втората кампания е наречена „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“. Тя ще обхване периода от 25 ноември до 4 декември и ще бъде насочена към превенция на поведението на пешеходците и пътниците, и към водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците

„Безопасно шофиране през зимата“ е наречена третата тематична кампания, която ще се проведе от 5 до 14 декември,  ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните системи.

Паралелно в детските градини и училищата ще се провежда и разяснителна кампания „Пресичаме безопасно“.

По време на трите етапа на акция „Зима“ ще се провеждат специализирани полицейски операции със съответната насоченост. Независимо от обявените теми, при установяване на нарушения на Закона за движението по пътищата и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще се прилага нулева толерантност и ще се взима отношение на място.

В рамките на акцията ще се извърши и оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. При констатирани нередности и пропуски ще бъдат изготвени предписания до собствениците на пътя.

Работещите в системата на БЧК също са готови да помагат на нуждаещи се по време на студените месеци.

От пернишката „Пътна полиция“ вчера инвформираха, че от началото на годината в региона са станали 539 ПТП-та срещу 526 за миналата година. От тях тежките са 63 – с едно повече в сравнение със същия период на 2022 г. Загинали са само двама при 14 за миналата година, с 4 по-малко са и ранените – 68. Няма ранени пешеходци, но има ранени при станалите 8 пътни инцидента, информираха още от Областната дирекция на МВР. И напомниха на собствениците на автомобили, че вече трябва да са сменили летните гуми на колите, защото ако не са направили това, хванат ли ги проверка, ще бъдат наказани. Същото важи и за изправността на светлините на автомобилите.