Красимир Вълчев: Лъсна и лицемерието

Красимир Вълчев: Лъсна и лицемерието

Проектобюджет 2024 онагледява провала на бюджетната политика на Асен Василев от последните две години и половина. Предишните две години инфлацията и високият номинален ръст на вноса скриха реалната картина. Но рано или късно идва сметката.

Това написа председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Красимир Вълчев в своя фейсбук профил във връзка с държавния бюджет за 2024 година, анонсиран от финансовия министър Асен Василев, който заяви, че бюджетът е балансиран в рамките на маастрихтските критерии.

„Нов дефицит, още дълг, повече разходи за лихви, намалени инвестиции и разходи за образование и култура, нелогично завишени приходи на фона на намалена събираемост, увеличаване на данъци. Голям шлем от бюджетни провали. Това е резултатът от ляво-популистка бюджетна политика на Асен Василев“ заяви още Вълчев в своя пост.

По думите му България продължава да функционира като бърка в джобовете на децата – веднъж като харчи за сметка на дългове и втори път като пести от развитие.

„Лъсна и лицемерието. Обещаваха, че ще спрат кражби, а вдигат данъци. Обещаваха да вземат от Лукойл, а им направиха подарък за 3 млрд. лева за сметка на всички нас. Обещаваха да увеличат събираемостта, а тя се срина“, написа още той.

Според Вълчев за две години номиналният ръст на БВП е 37 на сто (заради инфлацията), а на приходите от ДДС – едва 21 %.

„Причината за подобен срив на събираемостта може да е само една – корупция. Затова сега ни предлагат да вдигаме данъци, да вземаме заеми и да пестим от развитие“, в заключение заяви той./Източник БГНЕС