Кметът на Ковачевци, кметовете на кметства и общинските съветници се заклеха

Кметът на Ковачевци, кметовете на кметства и общинските съветници се заклеха

На тържествена сесия на Общинския съвет в Ковачевци, свикана от областния управител Людмил Веселинов, избраният с близо 60% от имащите право на глас на местните избори на 29.10.2023, Васил Станимиров, положи клетва за новия мандат 2023-2027 година.

На тържествената сесия, която се проведе в залата на Община Ковачевци присъстваха:  председателят на ОИК- Ковачевци -Юлиана Арнаудова, новите общински съветници, четиримата кметове на населени места, в които се проведоха избори, представители на Община Ковачевци и граждани.

Председателят на ОИК- Юлиана Арнаудова  оповести разпределението на мандатите в новия Общински съвет. При общинска квота на тези избори от 82 гласа, мандатите в местния минипарламент  са 11. Тя изчете поименно всеки избран общински съветник и всеки получи удостоверението си.

Арнаудова информира, че с решение на ОИК за кмет на община Ковачевци е избран Васил Станимиров, който положи клетва.

Новоизбраният за пети мандат кмет Васил Станимиров, благодари на жителите на община Ковачевци за гласуваното доверие. “Днес е изключителен ден, защото вие избрахте ние да продължим започнатото. Благодаря за  оказаното огромно доверие, което ми оказахте на 20 октомври. Най-голямата ценност това са хората и ние, заедно с моя екип през всички тези години бяхме неотлъчно до вас, мили хора. Има още много неща, които не сме свършили, затова ни дадохте доверие и възможност да ги довършим. Има и още много идеи, които ни предстои да реализираме през настоящия мандат. Заедно с новия Общински съвет ще работим за благото на всички вас. Обичам ви, мили хора! Ще работя за вас денонощно, както винаги съм го правил и никога няма да ви предам. Още веднъж благодаря за голямото доверие и нека Бог да пази всички ни“, заяви развълнуван Васил Станимиров.

Клетва положиха и четиримата кметове на кметства, в които бяха проведени местни избори на 29 октомври 2023 г. Това са: село Сирищник-Стоян Стойнев, на село Лобош- Георги Шияков, на село Калище- Йордан Тодоров, на село Егълница- Милица Василева.

След това се пристъпи към избора на председател на новия Общински съвет. Избраната временна комисия от трима членове проведе избора. На тази сесия бе избран и новият председател на Общинския съвет.  Единственото предложение, което бе направено, бе за досегашният председател- Венцислав Тодоров. След проведения таен избор се оказа, че за Венцислав Тодоров са гласували 7 общински съветници, а 4-ма са били против.

 След избирането му Венцислав Тодоров благодари на жителите на община Ковачевци за гласуваното доверие. „Благодарен съм и на колегите общински съветници за гласуваното доверие. Искам да знаете, мили хора, че ще оправдаем вашето доверие и няма да ви изложим. Ще се постараем всички общински съветници заедно да направим така, че да постигнем всичко, което сме си начертали, заедно с кмета Васил Станимиров“, заяви Венцислав Тодоров.

Общинските служители изненадаха кмета Васил Станимиров и го посрещнаха пред кабинета му по стар български обичай- с пита и мед.