Васил Узунов, кмет на Брезник: Изборите свършиха, време е за работа

Васил Узунов, кмет на Брезник: Изборите свършиха, време е за работа

Васил Узунов- кмет на община Брезник пред Днес и утре

-Господин Узунов, за четвърти път брезничани Ви гласуват доверието да ги управлявате, какво означава това за вас?

-Нямам желание да си спомням отминалата предизборна кампания. Винаги съм казвал, че изборите отминават и се налага отново да се срещаме и да работим. Мен не ме е срам да се срещам с когото и да било. Гласуваното доверие ме задължава да полагам още повече усилия, за да го оправдая.

– Ще успеете ли да надмогнете огорчението и да продължите да работите в полза на общината и хората в нея?

-Аз винаги преглъщам и превъзмогвам огорчението и обидата. За мен изборите приключиха. За четвърти път съм на избори, така че се научих да загърбвам огорчението и да гледам напред. Време е за работа. Ще работя с всеки кмет, който хората са избрали в интерес на общината.

– Ще има ли промени в екипа, с който до сега работихте?

– Не. Нещо, което е наладено и работи добре, не е нужно да се коригира. Аз съм на принципа- крушка, която свети, да не я сменям.

– Три от четирите кметства в общината избраха нови кметове и в този мандат Ви предстои да работите с тях.

– Да, за мен това е най-добрия вариант- жителите на всяко населено място да избират сами своя кмет. Така няма да чувам хората да казват- ама Вие ни го назначихте и затова имаме проблеми.  А така- хората са си го избрали и те ще определят приоритетите за решаване. По този начин  кметовете после сами ще трябва да отговарят пред избирателите си за свършеното и за не свършеното от тях. Аз се радвам за тази промяна и се надявам хората да бъдат доволни. А по отношение на кметските наместници, които се назначават, ми предстои среща с тях. Със сигурност ще ги уведомя, че през предстоящите четири години ще бъда много по-строг към тях. Който има готовност да работи и да се съобразява с изискванията, които ще имам, е добре дошъл в екипа.

-В предизборните си срещи с жителите на населените места, споделиха ли с вас някакви проблеми?

– Нашите хора са много скромни. Те искат единствено да имат вода, да им е изчистено, да свети уличното осветление и да имат добра инфраструктура и да има работа. Това са основните искания, които са поставяли пред мен до сега. Вие сигурно разбирате, че това, което зависи от кметовете, ние го правим. Когато обаче се появят форсмажорни обстоятелства- като пандемията и кризата, не зависи всичко само от нас. На всеки, който е пожелал да развива бизнес на територията на община Брезник сме съдействали с каквото можем. Никому не сме пречили. Но насила не можем да докараме някой да развива бизнес в нашата община. По-добре да съдействаме на тези, които искат да правят бизнес тук, а не да се ангажираме, че ще докараме инвеститори. Аз не съм се ангажирал да докарам някого да прави бизнес тук, защото не съм всесилен. Но който иска да развива бизнес при нас е добре дошъл.

– Тъй като общинският бюджет винаги не достига, за да се решат някои важни проблеми, ще предлагате ли някакви нови мерки в тази посока.

-Понеже някои, в предизборната кампания, ме обвиняваха в авторитарност, сега смятам да оставя общинските съветници каквито мерки предложат, да се съобразявам с тях. Само че ще искам от тях да ми посочат и източник за финансирането на съответното предложение, защото иначе е безполезно да си говорим само за намеренията ни.

– Кои са първите задачи, с които ще се заемете в първия си работен ден, може би с подготовката за зимното поддържане.

– Със сигурност не са една или две. Да, зимното поддържане е на дневен ред. Предстои сега веднага да проверя кога изтича договорът на фирмата, която го извършваше до сега. Със сигурност, както всяка година до сега, няма да допуснем да има проблем със зимното поддържане на пътищата в общината.