Синоптик разкри кога се връща студът!

Синоптик разкри кога се връща студът!

След тези валежи, които преминаха във вторник и сряда, в четвъртък имаше повече слънце. В петък отново ни очаква хладна вълна с превалявания и сериозно захлаждане. Температурите в планините в събота ще бъдат около минус 7 градуса.

Това каза синоптикът Петър Янков. По най-високите части ще вали сняг, стана ясно от думите му.

„Още в петък ще завали в местата, които са над 1000 метра надморска височина. Така че в събота на местата над 2500 метра ще има снежна покривка от около 10 см, като повече ще бъде снегът в Рила и Пирин.

В неделя ще има повече слънце. Температурите в почивните дни ще се движат в рамките на 12 до 17-18″, допълни Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че ще има и увеличение на вълнението на морето.

„В понеделник отново се повишават температурите, във вторник следва ново захлаждане, но температурите в населените места ще се движат между 10 и 15 градуса. При тези температури и преминаването на облачни дъждовни системи – по планините вали сняг. Но снежната покривка ще бъде незначителна. Така че следващата седмица очакваме валежи с количества до 15-20 литра на квадратен метър“, подчерта синоптикът.

„Това затопляне, в което се намираме сега, започва горе-долу през 1850 година, като продължава до днес. В момента се намираме в апогея, след което следва едно постепенно захлаждане, но някъде след около 100-150 години, ако не се променят някои геофизични параметри на Земята, ще започне захлаждане. В Антарктида чувствително се повишава температурата на водата“, разясни Янков.

Синоптикът коментира и червеното сияние, което беше видяно на няколко места в България: „Хипотезите са много – геофизиците констатират, че в този период е имало силна геомагнитна буря, но не чак толкова силна, за да предизвика такова сияние, което да се вижда от нашите географски ширини. За да се види такова сияние у нас, трябва да се осъществи на около 400 километра.“

Янков е на мнение, че Западна Африка ще се отдели, ще стане остров и тогава ще настъпят изменения както в морските течения, така и на температурата.