Перник – домакин на Национална научна конференция „Долината на Струма – пътища и контакти“

Перник – домакин на Национална научна конференция „Долината на Струма – пътища и контакти“

Тридневна Национална научна конференция „Долината на Струма – пътища и контакти“, посветена на 70-годишнината на Регионалния исторически музей стартира в Перник.

„Този юбилей е вълнуващ исторически момент, който отразява не само богатото минало на музея, но и неговото непрекъснато развитие и влияние върху културния живот на нашия регион. През изминалите 70 години Регионалният исторически музей в Перник изигра важна роля в запазването и представянето на богатата история и култура на нашия край“, с тези думи областният управител на област Перник Людмил Веселинов даде старт на научния форум. Веселинов сподели, че музеят е надхвърли рамките на културно средище и експозиционна площ, превръщайки се в образователна институция.

„С грижа и преданост, вие разказвате истории, които разкриват корените и идентичността на този уникален регион. Музеят се радва на специално място в сърцата на хората, и ние сме щастливи да имаме вас като пазители на нашето наследство“, сподели зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев, който също бе сред гостите на научната конференция. Кръстев пожела успех на форума, а на колектива на музея още дълги и успешни години на дейност, пълни с интересни изложби, научни изследвания и образователни инициативи.

Със свои доклади в тридневната научна конференция ще се включат музейни специалисти от останалите региони в Югозападна България. От страна на РИМ – Перник ще бъде представена теренната работа по некропола в трънското село Врабча, находките, разкрити по време на стоежа на автомагистрала „Струма“ в района на Радомирско и др.

Всички представени материали ще бъдат събрани в сборник. Официалното честване на 70-годишнината на РИМ – Перник ще се състои в края на месеца.

Форумът се организира от Регионален исторически музей – Перник, съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Македонския научен институт.